Τις τρεις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Υπουργείο Υγείας, στην Αριστοτέλους, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Μιλώντας σε μία κατάμεστη αίθουσα - κι ενώ εκτός του κτηρίου βρισκόταν σε εξέλιξη διαμαρτυρία των μελών της ΠΟΕΔΗΝ- ο κ. Τσίπρας έκανε έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει από τον Ιανουάριο του 2015 στην δημόσια περίθαλψη, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε 790 νέες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η συγκρότηση ειδικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων που θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός εκκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στον χώρο της υγείας μέχρι και την πρώτη θητεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία χαρακτήρισε "στα όρια της κατάρρευσης". 'Εκανε λόγο, δε, για μία "συνειδητή στοχοποίηση της δημόσιας Υγείας, με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές", οι οποίες είχαν τελικό στόχο " τη συρρίκνωση της δημόσιας περίθαλψης, προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου".

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο χώρος της υγείας, παρά τις δραματικές περικοπές που επεβλήθησαν στον χώρο της Υγείας με τα Μνημόνια, είχε γίνει ένα "πεδίο διαφθοράς, προνομιακό για την κατασπατάλιση πόρων, για προκλητές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, βρόμικες συναλλαγές και αλισβερίσια", με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ωστόσο πως παρά το γεγονός ότι η Υγεία αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, ο ίδιος γνωρίζει ότι η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι ιδανική και πως χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα για να "ξαναστηθούν τα νοσοκομεία στα πόδια τους". Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ξεκαθάρισε πως για την Πολιτεία παραμένουν ζωτικής σημασίας οι εξής άξονες: 

1) Καθολική κάλυψη πληθυσμού

Πρώτο στόχο κατά τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αποτέλεσε η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη ασφαλισμένων και ανασφαλίστων. Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο Πρωθυπουργός, έχει γίνει ήδη εφικτό - μέσω του παράλληλου προγράμματος πέρσι- να δοθεί δωρεάν πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες και έτσι σχεδόν το 1/3  εξ αυτών να έχει σήμερα μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.
 
2) Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας
 
Δεύτερη πολιτική προτεραιότητα κατά τον Α. Τσίπρα αποτελεί η ​ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
 
Σε ένα σχόλιο, δε, με σαφή διάθεση να στηρίξει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη με αφορμή την κόντρα του με τους Δικαστές, ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: " Προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, την καθαριότητα και την σίτιση, με σημαντικά οφέλη για τη λειτουργία των νοσοκομείων και με σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο Ταμείο, παρά τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετωπίζουμε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, αλλά εμείς οι «αστοιχείωτοι» καταφέρνουμε και ξεπερνάμε, πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη «στοιχείωση». Και να θέτουν τέτοια εμπόδια, τα ξεπερνάμε".

Για την στήριξη του ΕΣΥ, επίσης, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη δρομολόγηση νέων προσλήψεων γιατρών και προσωπικού. Ειδικότερα, ανέφερε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα βγει προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη  τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Την περασμένη Τετάρτη, υπενθυμίζεται, υπεγράφη από τον Υπουργό η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία, ενώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις.

Παράλληλα, δε, δρομολογείται και η παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο, κάτι για το οποίο όπως είπε ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται ήδη η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

ΠΦΥ
 
Σε σχέση με μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αντίστοιχη με εκείνη της ίδρυσης του ΕΣΥ- ανακοινώθηκε πως μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας. Οι  περιοχές αυτές έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, τη δυσκολία προσβασιμότητας σε υπηρεσίες Υγείας και βέβαια με βασικό κριτήριο την οικονομική και κοινωνική κατάσταση  του τοπικού πληθυσμού.
 
Για τη στελέχωση των δομών αυτών, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως προκηρύσσονται άμεσα πάνω από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, εκ των οποίων οι περίπου 1.300 θα είναι θέσεις γιατρών. Παράλληλα, με το δίκτυο των δομών ΠΦΥ θα συνεργάζονται, όπου είναι απαραίτητο, και ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

"Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.500 τέτοιοι. Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να αυξηθούν και να φτάσουν περίπου τις 7.500. Δηλαδή, να έχουμε επιπλέον 2.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, που θα συνδράμουν στο δίκτυο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας" είπε ο κ. Τσίπρας.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο δίκτυο Τοπικών Μονάδων Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και  την κατ’ οίκον φροντίδα, το οποίο μαζί με την αναβάθμιση των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας θα λειτουργούν ως αποτελεσματικό "φίλτρο" προς τα νοσοκομεία και αποσυμφορίζοντάς τα από περιστατικά, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται στο Πρωτοβάθμιο Πεδίο.
 
Καταπολέμηση της διαφθοράς
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Πρωθυπουργό και σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση των φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς, ιδιαίτερα στο φάρμακο και τις προμήθειες.
 
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως οι δράσεις της Κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα έχουν θετικό πρόσημο, καθώς ήδη προωθήθηκαν παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό του συστήματος των προμηθειών και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης στα φάρμακα, με στόχο  τη  διασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στα αναγκαία και αποτελεσματικά φάρμακα και τις σύγχρονες θεραπείες.   

"Είναι πολύ μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς, παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από τη πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Δύσοσμες αποκαλύψεις. Πολύ πιο δύσοσμες και από τους τόνους των σκουπιδιών στους δρόμους, που άρχισαν να μαζεύονται από χθες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν" είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

3) Πολιτική Φαρμάκου

Ως τρίτη βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης στην Υγεία αναφέρθηκε η πολιτική στον τομέα του Φαρμάκου. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη συγκρότηση μιας ειδικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας θα είναι να αξιολογεί τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα που είναι αναγκαίο να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Διευκρίνισε μάλιστα πως τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι επιστημονικά και όχι δημοσιονομικά, καθώς και πως θα υπάρξει στον τομέα αυτόν συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας.  

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε και η αναβάθμιση του μηχανισμού διαπραγμάτευσης, ώστε να επιτυγχάνονται προσιτές τιμές αποζημίωσης στα νέα ακριβά φάρμακα. "Εκεί όπου η διαδικασία  της διαπραγμάτευσης εφαρμόστηκε ήδη, όπως στα φάρμακα για τη χρόνια ηπατίτιδα C, έχουμε σημαντικές εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στις νέες θεραπείες σε πενταπλάσιο αριθμό ασθενών. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό" είπε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε, επίσης, πως το Υπουργείο προωθεί ταυτόχρονα και την αναβάθμιση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Και, συνεπώς, την ορθολογική χρήση των εξετάσεων και των φαρμάκων .

4) Αναβάθμιση ΕΚΑΒ

Ένας τέταρτος τομέας προτεραιότητας αφορά τη ριζική αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 93 νέων διασωστών, με βάση τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί από τον ΑΣΕΠ, ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια 100 νέων ασθενοφόρων. Στον στόλο αυτό θα προστεθούν και τα 143 ασθενοφόρα που δώρισε στο ΕΚΑΒ  το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και τα 30 ασθενοφόρα που δωρίζει η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑP για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.  

Σήμερα επίσης έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια 90 νέων ασθενοφόρων και κινητών μονάδων, που ήταν σε εκκρεμότητα από το 2007 και συγκροτήθηκε η νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο για την κάλυψη των Κυκλάδων, καθώς και ένας μηχανισμός αεροδιακομιδών στην Χαλκιδική για τους καλοκαιρινούς μήνες και ετοιμάζονται και άλλες δύο βάσεις, η μία στο Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη και η άλλη στο Ιόνιο, στο Άκτιο της Πρέβεζας.

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε επίσης η πρόσληψη 186 διασωστών, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών που προκάλεσε το κύμα αποχωρήσεων των τελευταίων χρόνων. Προσελήφθησαν, επίσης, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 31 διασώστες για τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, καθώς και 50 διασώστες για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ενώ άλλες 29 προσλήψεις για έναν χρόνο έγιναν μέσω του ΟΑΕΔ.