Αύξηση του ορίου αγορών των Νοσοκομείων και του Πρωτοβάθμιου Συστήματος (ΠΕΔΥ) της χώρας ζήτησε με αίτημά του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλοςμε στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Με το παραπάνω αίτημα ο Υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι ήδη από το 2014, οι συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών για τον εφοδιασμό των Νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ είχαν ως συνέπεια να παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων της χώρας. Το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο φέτος, μετά την περαιτέρω μείωση κατά 100 εκ. ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα ακόμα περισσότεροι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να προμηθεύονται φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να επιστρέφουν στα Νοσοκομεία για την εκτέλεση της φαρμακευτικής αγωγής.

Ως εκ τούτου, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ο κ. Δημόπουλος ζήτησε να εγκριθεί η επαναφορά του ορίου εφοδιασμού των υγειονομικών μονάδων στο ύψος του 2013, δηλαδή στα 1,8 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. 

Ειδικότερα, για την εξασφάλιση του εφοδιασμού των Νοσοκομείων για τον προσεχή Οκτώβριο, απαιτείται να εγκριθεί άμεσα η αύξηση του ορίου αγορών με το ποσό των 150 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται  ότι ο εφοδιασμός των Νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ για το 2015 έχει καθοριστεί στο ύψος των 1,5 δις ευρώ, όταν κατά το έτος 2014 ήταν 1,6 δις ευρώ, το 2013 ήταν 1,8 δις ευρώ, το 2012 ανερχόταν σε 2 δις ευρώ ενώ το 2011 ήταν 2,2 δις ευρώ.