Τον προβληματισμό της σχετικά με το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ορθή παρακολούθηση της νόσου για χιλιάδες άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με αφορμή τη μείωση των τιμών αποζημίωσης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σακχαρώδους διαβήτη που προβλέπεται σε σχετικό ΦΕΚ.

Βάσει της απόφασης τα άτομα με διαβήτη εξασφαλίζουν τη μη συμμετοχή τους στο κόστος, καθώς αναφέρεται πως “οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις”. Ωστόσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με το μέλλον δεκάδων ποιοτικών προϊόντων τα οποία ενδεχομένως, για οικονομικούς λόγους, να σταματήσουν να κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως λένε οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρά το γεγονός ότι με επιστολή τους ζήτησαν την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στο σακχαρώδη διαβήτη, από 60 εκατ. ευρώ, σε 77 εκατ. ευρώ, “κανείς από τους αρμόδιους δεν κατάλαβε το λόγο αλλά και ούτε ζήτησε διευκρινήσεις”, γεγονός που, σύμφωνα με τους ίδιους, ουσιαστικά “καταστρέφει την υγεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στη χώρα μας”.

Από την Ομοσπονδία τονίζεται επίσης ότι η “Πολιτική Διοίκηση της Υγείας αποφάσισε να δώσει τιμές που βασίζονται σε προϊόντα παλαιότερης τεχνολογίας και συνεπώς χαμηλότερης ποιότητας, βάζοντας έτσι ένα απροσπέλαστο εμπόδιο στην είσοδο στη χώρα μας νέων τεχνολογικών προϊόντων, τα οποία δημιουργούνται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, απομακρύνοντας τις επιπλοκές και μειώνοντας τις δαπάνες αντιμετώπισής τους κάτω από το 50% ”.

Εις επίρρωσιν των προβληματισμών της, μάλιστα, παραθέτει και απόσπασμα από τη σχετική ενημέρωση του ΠΦΣ προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, όπου αναφερόταν ότι “ο ΕΟΠΥΥ  διατιμεί μόνο τη λιανική τιμή αφήνοντας στην τύχη της τη χονδρική τιμή, με σοβαρό πλέον κίνδυνο στα Φαρμακεία το περιθώριο κέρδους να είναι ανύπαρκτο και οι επιλογές μονόδρομος, δηλαδή, να επιλέγουν εταιρίες μη πιστοποιημένες, όπως εκείνες των Φαρμακείων των Νοσοκομείων, χαμηλού κόστους και χωρίς ποιοτικά αποτελέσματα ή να μην έχουν καθόλου αναλώσιμο υλικό διαβήτη”.  

Με δεδομένα τα παραπάνω λοιπόν η Ομοσπονδία ζητά, μεταξύ άλλων, αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στη δαπάνη του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη, μηδενικό ΦΠΑ στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό όπως και σε άλλες χώρες Κράτη της ΕΕ, άμεση πρόβλεψη για αποζημίωση προϊόντων νέας τεχνολογίας, εξασφάλιση της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά των ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη, καθώς και εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.