Πρόκειται για την καλλιγραφοθεραπεία, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Θεραπειών Μέσω Τέχνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 17-19 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου μια κλινική ψυχολόγος (Ντέπη Ρίζου), μία καλλιγράφος - μικρογράφος (Μαρία Γενιτσαρίου) και μία γραφολόγος (Ειρήνη Παλιούρα) θα παρουσιάσουν συνθετικά την καλλιγραφοθεραπεία, εστιάζοντας στην τεκμηριωμένη αγχολυτική / χαλαρωτική της δράση σε ενήλικες. Μελέτες που έγιναν στην Ιαπωνία έδειξαν ότι η καλλιγραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό αλλά και ως θεραπευτικό εργαλείο κατά του άγχους, σε περιπτώσεις ψυχοσωματικών και συμπεριφορικών διαταραχών, καθώς και για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2 και της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μέθοδος έφτασε στην Ευρώπη το 2008 και τώρα «εισάγεται» και στην Ελλάδα.

Το μότο του Συμποσίου είναι «Ζωή και Τέχνη είναι ένα» και σκοπός αυτής της συνάντησης τέχνης και ψυχοθεραπείας είναι από τη μια να αναδειχτεί η σημασία που έχει η ανθρώπινη δημιουργία κι εκφραστικότητα στη φροντίδα και στη θεραπεία, όσων έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε με συμβατικά μέσα, κι από την άλλη επιχειρείται να διεξαχθεί ένας «ανοικτός διάλογος» για τα όρια και για τις προοπτικές αυτής της ώσμωσης.

Η τελετή έναρξης του Συμποσίου θα γίνει την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, με τέσσερα μοναδικά projects, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τις εργασίες του.