Τα νέα διαδραστικά ερωτικά βοηθήματα μπαίνουν στο παιχνίδι πιο δυναμικά από ποτέ, με τα ρομπότ και τις πλαστικές κούκλες να ικανοποιούν κάθε μύχιο πόθο, χωρίς να φέρνουν αντιρρήσεις και χωρίς να έχουν απαιτήσεις...

Προς το παρόν λίγες εταιρείες (Android Love Doll, Sex Bot, True Companion, Abyss Creations, Sinthetics, Trottla) παράγουν απλές ανθρωποειδείς ρομποτικές κούκλες, προοριζόμενες για σεξουαλική χρήση. Επειδή οι κατασκευαστές δεν αποκαλύπτουν τα σχετικά στοιχεία, είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι σήμερα κατέχουν τέτοια μηχανήματα (συνήθως με θηλυκή μορφή), με τιμή που κυμαίνεται μεταξύ περίπου 5.000 και 15.000 ευρώ.

Ο Νοέλ Σάρκι, εμπνευστής του Ιδρύματος Υπεύθυνης Ρομποτικής στη Χάγη και καθηγητής ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με τίτλο «Το σεξουαλικό μέλλον μας με τα ρομπότ», στην οποία αναλύεται, μεταξύ άλλων, το φαινόμενο των ρομπότ του σεξ, καθώς και αυτά που θυμίζουν παιδιά.

Επισημαίνει ότι ήρθε, πλέον, η ώρα να δεχτούμε την πιθανότητα ενός μέλλοντος, στο οποίο οι άνθρωποι θα κάνουν σεξ με ρομπότ, αλλά πρέπει να μπουν όρια στη χρήση τους, όπως, για παράδειγμα, να απαγορευθεί η δημιουργία τέτοιων ρομπότ που θα μοιάζουν με παιδιά.

«Η κοινωνία πρέπει να σκεφτεί τι είναι αποδεκτό και τι όχι, ποια είναι τα όρια. Πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί τι θέλουμε να κάνουμε με αυτό. Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις. Αλλά πρέπει να θέσω τα ερωτήματα».

Η Καθλίν Ρίτσαρντσον, καθηγήτρια ρομποτικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο Ντε Μονφρόντ, υποστηρίζει ότι τα ρομπότ του σεξ που μοιάζουν με παιδιά, θα πρέπει να απαγορευθούν. 

«Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τα ίδια τα ρομπότ, αλλά η εμπορική σεξουαλική εμπορευματοποίηση. Τα ρομπότ του σεξ είναι απλά ακόμη ένα είδος πορνογραφίας. Η χρήση τέτοιων ρομπότ θα οδηγήσει αναπόφευκτα την αύξηση της κοινωνικής απομόνωσης».

Πάντως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα ρομπότ δε μπορούν να αισθανθούν αγάπη, στοργή ή άλλες μορφές συναισθηματικών δεσμών και ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να υποκριθούν και να μιμηθούν συναισθήματα.