Του λόγου το αληθές καταδεικνύει μία από τις μεγαλύτερες μελέτες στο είδος της. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αόρατα αερολύματα μπορούν να ξεφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού και να «τρυπώνουν» βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος των ανθρώπων, που εκτίθενται στη ρύπανση. Σε αντίθεση, δε, με άλλα, πιο μεγάλα σωματίδια, τα μικροσκοπικά δεν αποβάλλονται με τον βήχα ή με το φτέρνισμα. Οπότε παραμένουν στον οργανισμό επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως αρσενικό και υδράργυρος, ακόμη και άλλοι αέριοι ρυπαντές, όπως οξείδια του θείου και του αζώτου.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για περίπου μισό εκατομμύριο άτομα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αερολύματα που περιέχουν σωματίδια αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα ή εκατομμυριοστά του μέτρου (2,5 ΡΜ), μπορούν να σκοτώσουν κάποιον πρόωρα. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives». Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τζορτζ Θέρστον, καθηγητή υγείας του πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή και το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι «τα σωματίδια του αέρα είναι, όντως, επιβλαβή για την υγεία, αυξάνοντας τη γενική θνησιμότητα, κυρίως τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους, καθώς και τους θανάτους από αναπνευστικές παθήσεις στους μη καπνιστές».

Ακόμη και μια μικρή αύξηση στην ποσότητα των μικροσκοπικών σωματιδίων 2,5 ΡΜ στην ατμόσφαιρα (π.χ. έως 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) έχει ως συνέπεια μια αύξηση κατά 3% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία και, ειδικότερα, μια αύξηση κατά 10% των θανάτων από καρδιά. Μεταξύ των μη καπνιστών, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνει κατά 27% λόγω αναπνευστικών παθήσεων.