Η "Roxxy" είναι το πρώτο στον κόσμο ρομπότ του σεξ. Είναι από πλαστικό αλλά μοιάζει αληθινή. Προορίζεται για άνδρες και μπορεί να έχει οργασμό. Μπορεί να είναι χαρούμενη, λυπημένη, με όρεξη για παιχνίδια και οι κατασκευαστές της, η εταιρία True Companion (Αληθινή Σύντροφος) υποστηρίζουν ότι μπορεί να μετατραπεί στο κορίτσι των ονείρων κάθε Βρετανού. Κοστίζει $995 (£635).

Στο εμπόριο κυκλοφορούν, ήδη, κούκλες, που παίζουν το ρόλο σεξουαλικών παιγνιδιών - αντικειμένων του πόθου αλλά η ρομποτική τεχνολογία υποστηρίζεται ότι θα αναβαθμίσει σε άλλα επίπεδα αυτές τις κούκλες.

Η εξέλιξη αυτή θα χαροποιήσει κάποιους - και στο μέλλον κάποιες - αλλά έχει θορυβήσει μερίδα του κόσμου, που θέτει το ερώτημα μήπως τέτοια ρομπότ θα έπρεπε να απαγορευθούν, προτού η κατάσταση πάρει άσχημη τροπή. Ήδη, σύμφωνα με το BBC, άρχισε να αναπτύσσεται μια σχετική καμπάνια από τους πολέμιους τέτοιων ρομπότ.

Η επικεφαλής της καμπάνιας Δρ Κάθλιν Ρίτσαρντσον του Πανεπιστημίου του Λέστερ της Βρετανίας δήλωσε ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ρομαντικών και σεξουαλικών συντρόφων είναι περιττή και ανεπιθύμητη.

Όμως η Ρίτσαρντσον, ειδική σε θέματα ηθικής της ρομποτικής, επιμένει ότι το θέμα πρέπει να τεθεί σε δημόσιο διάλογο και το κοινό να συνειδητοποιήσει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. «Η ρομποτική βιομηχανία φαίνεται να δίνει, πλέον, αυξημένη σημασία στα ρομπότ του σεξ. Τα μοντέλα που ετοιμάζουν - το πώς θα μοιάζουν και ποιούς ρόλους θα παίζουν – είναι, όντως, πολύ ενοχλητικά πράγματα, καθώς θα ενισχύσουν τα παραδοσιακά στερεότυπα για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να έχουν γενικότερη αρνητική επίπτωση στις σχέσεις των δύο φύλων».

Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της True Companion Ντάγκλας Χάινς υποστηρίζει ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για ρομπότ όπως η «Ρόξι». Όπως είπε, «δεν σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τη σύζυγο ή τη φιλενάδα κάποιου. Απλώς προσφέρουμε μια λύση σε ανθρώπους που δεν έχουν κάποια σχέση με γυναίκα ή έχουν χάσει τη σύζυγό τους. Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ευτυχία και πλήρωση και με άλλους τρόπους, πέρα από την επαφή με έναν άλλο άνθρωπο».

Οι σχεδιαστές της προγραμματίζουν τη «Ρόξι» ώστε να μαθαίνει από την εμπειρία της και χάρη στους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης της να βελτιώνει συνεχώς τις γνώσεις και τη συμπεριφορά της. Στόχος είναι να μιλάει στον ιδιοκτήτη - σύντροφό της και να μαθαίνει τι του αρέσει και τι όχι.

«Η ίδια η πράξη του σεξ θα είναι μόνο ένα μικρό μέρος του χρόνου που θα αφιερώνει κανείς σε ένα ρομπότ του σεξ. Τον περισσότερο χρόνο θα τον περνά κάνοντας παρέα μαζί του» ανέφερε ο Χάινς.

Αν και οι ειδικοί της ρομποτικής εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο πράγματι η «Ρόξι» θα έχει τέτοιες ικανότητες (πέρα από το σεξ), υπάρχουν ήδη χιλιάδες προ-παραγγελίες για τη «Ρόξι». Ο Δρ Κέβιν Κιούραν από το Βρετανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών συμφωνεί πως τέτοια προϊόντα θα αποκτήσουν μια τεράστια αγορά.

«Θα ήμασταν αφελείς αν αγνοούσαμε τις δυνάμεις της αγοράς για τέτοια ρομπότ, αν και μελλοντικά θα ενταθούν οι αντιδράσεις εναντίον αυτών των ρομπότ, όπως, ήδη, υπάρχει αντίδραση για τα σχεδιαζόμενα ρομπότ - δολοφόνους στο πεδίο της μάχης».

Ο Ντέιβιντ Λέβι, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας και Σεξ με Ρομπότ», προβλέπει ότι έως το 2050 οι «στενές» σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα έχουν γίνει κοινότυπες. «Υπάρχουν ολοένα περισσότεροι άνθρωποι που δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις, συνεπώς αυτά τα ρομπότ θα καλύψουν ένα κενό. Δεν είναι κάτι που υποβιβάζει τις γυναίκες περισσότερο από ό,τι τις υποβιβάζουν οι δονητές», όπως ανέφερε.