Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς είναι η πρώτη φορά που παράλυτοι άνθρωποι κατάφεραν να «νιώσουν» χάρη σε ένα τεχνητό μέλος. Το προσθετικό ρομποτικό χέρι δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, που εργάζονται για λογαριασμό της Υπηρεσίας Έρευνας Προωθημένων Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, σύμφωνα με τις Βρετανικές «Guardian» και «Independent», πειραματίστηκαν με έναν 28χρονο άνδρα, που είχε μείνει παράλυτος για πάνω από μία δεκαετία, μετά από τραύμα στη σπονδυλική στήλη. Συνέδεσαν το προσθετικό χέρι μέσω ηλεκτροδίων με τα κατάλληλα εγκεφαλικά κέντρα, που ελέγχουν την κίνηση και την αίσθηση. Αυτό επέτρεψε στον άνδρα, όχι μόνο να ελέγχει τις κινήσεις του τεχνητού χεριού του, αλλά και να αισθάνεται αυτά που άγγιζε με τα δάχτυλά του, χάρη στους αισθητήρες που διέθετε το ρομποτικό άκρο. Ακόμη και με κλειστά μάτια ο ασθενής μπορούσε να καταλάβει με ακρίβεια σχεδόν 100%, αν κάποιος άγγιζε το φυσικό ή το τεχνητό χέρι του.

O Τζάστιν Σάντσεζ, επικεφαλής του σχετικού προγράμματος της DARPA, δήλωσε ότι η αίσθηση αφής είναι σχεδόν φυσική. Αυτό, όπως είπε, είναι το «κλειδί», για να μπορεί ένας άνθρωπος με τεχνητό χέρι να εκτελεί κινήσεις ακριβείας.