Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί η "νομοθετική σφραγίδα" για την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο ημερίδας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που διοργάνωσε η 7η ΥΠΕ. Ο κ. Ξανθός ανέφερε επίσης πως για την στελέχωση των νέων δομών θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 3.000 προσλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Α.Ξανθός από το βήμα της εκδήλωσης έκανε γνωστό πως η Αριστοτέλους έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς η νομοθετική πρωτοβουλία για τις ΤΟΜΥ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 5 Αυγούστου, πριν δηλαδή τη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής και την έναρξη της λειτουργίας των θερινών τμημάτων.  

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο έχουν ήδη εξευρεθεί οι απαραίτητοι πόροι από ευρωπαϊκά κονδύλια για την ίδρυση και έναρξη της λειτουργίας των πρωτοβάθμιων αυτών δομών υγείας, καθώς και η απαραίτητη χρηματοδότηση για να "τρέξουν" τα τέσσερα πρώτα χρόνια από τη δημιουργία τους.

Στόχος της Κυβέρνησης, τόνισε, είναι όχι μόνο η ενίσχυση της ΠΦΥ, αλλά και η συνολικότερη αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Προς την κατεύθυνση αυτή, δε, η νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα δίνει έμφαση στην καθολική, ανθρωποκεντρική και δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας στην κοινότητα, στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, καθώς και στην εξωστρεφή λειτουργία των δομών της ΠΦΥ

"Στις πολιτικές δημόσιας υγείας εφαρμόζεται ένα άλλο νέο μοντέλο, δεν πρόκειται για μίζερη διαχείριση. Και προφανώς δεν είναι ιδιωτικοποίηση, όπως πολλοί αναιτιολόγητα υποστηρίζουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Ξανθός.

Προσλήψεις

Σε ό,τι αφορά την στελέχωση των ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα πραγματοποιηθούν άμεσα 3.000 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 1.700 θέσεις θα είναι γιατρών και οι 1.300 λοιπών εργαζομένων. Η χρηματοδότησή τους, δε, θα γίνει αρχικά από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας.

Η ημερίδα είχε θέμα "Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις πόλεις. Τοπικές Μονάδες Υγείας – Από το Όραμα στην Υλοποίηση" και σκοπός της ήταν να προσεγγίσει και να παρουσιάσει τις δράσεις για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία, και ειδικότερα την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ, ως μέσο για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε αστικές περιοχές. Παράλληλα, όπως αναφέρεται από την 7η ΥΠΕ αναπτύχθηκε και το θέμα της συγκρότησης των Ομάδων Υγείας "μέσα από τη λειτουργία των οποίων αναδεικνύεται και ενισχύεται ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας και της διεπιστημονικής προσέγγισης".

Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας, σημειώνεται, δημιουργήθηκε μικρή ένταση όταν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου,  χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν λόγω της αστυνομικής παρουσίας.