Συγκεκριμένα, όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση European Urology, ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η εκσπερμάτιση σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη. Ήθελαν, όμως, να διαπιστώσουν τη συσχέτιση αυτή σε βάθος χρόνου.

Η επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Βοστώνης και από άλλα νοσηλευτικά κέντρα παρακολούθησε τη συχνότητα εκσπερμάτισης 31.925 ανδρών, ηλικίας από 20 έως 50 χρόνων. Ο καρκίνος του προστάτη, ο Νο1 καρκίνος σε συχνότητα στους άνδρες παγκοσμίως, δεν εκδηλωνόταν στους άνδρες που εκσπερμάτιζαν συχνά, με εκείνους που εκσπερμάτιζαν 21 φορές τον μήνα - είτε μέσω σεξουαλικής επαφής είτε μέσω αυνανισμού - να κινδυνεύουν πολύ λιγότερο.

Ειδικότερα σε σύγκριση με τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν 4-7 φορές τον μήνα, όσοι εκσπερμάτιζαν 21 ή περισσότερες φορές, στις ηλικίες 40-49 ετών, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη και όσοι εκσπερμάτιζαν 21 φορές ή περισσότερες τον μήνα στις ηλικίες άνω των 50 ετών είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Μειωμένο κίνδυνο, αν και κάπως μικρότερο, διέτρεχαν και όσοι εκσπερμάτιζαν από 13 έως 20 φορές τον μήνα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει 1 στους 6 άνδρες. Είναι, δε, η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες. Η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι ιάσιμη. Έτσι η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Οι ερευνητές, αν και προς το παρόν δεν γνωρίζουν πώς η εκσπερμάτιση προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη, υπενθυμίζουν ότι παλαιότερες μελέτες τους έχουν δείξει ότι βοηθά τον προστάτη να αποβάλει καρκινογόνες ουσίες και λοιμώξεις. Επιπλέον μπορεί να ανακουφίζει την εσωτερική φλεγμονή, που αποτελεί γνωστή αιτία καρκίνου.