Μία νέα επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι μερίδες στο πιάτο και στο ποτήρι μας, όσο μεγαλύτερα είναι τα ίδια τα πιάτα και τα ποτήρια και όσο μεγαλύτερες είναι οι συσκευασίες των τροφίμων - ποτών που αγοράζουμε, τόσο περισσότερο τρώμε και πίνουμε.

Η λύση είναι να γίνουν όλα μικρότερα. Τα σκεύη, οι μερίδες και οι συσκευασίες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Cochrane Database of Systematic Reviews», αξιολόγησαν και συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 61 δημοσιευμένες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά σε 6.711 άτομα. Η μελέτη τους αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη, μέχρι σήμερα, επιβεβαίωση ότι το μέγεθος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα του φαγητού που τρώνε οι άνθρωποι. Διότι συνήθως αποφεύγουν να αφήσουν το πιάτο τους ή το ποτήρι τους με φαγητό ή ποτό σε αυτό. Όσο μένει φαγητό ή ποτό, έχουν την τάση να το φάνε ή να το πιουν. Συνεπώς, μόνο αν οι μερίδες είναι μικρότερες, η τάση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Το κακό είναι, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, ότι όσο περνάνε τα χρόνια, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, δηλαδή τις τελευταίες δεκαετίες οι μερίδες αυξάνονται λίγο - πολύ και αυτό αφορά επίσης στις συσκευασίες των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ.

Η μείωση του μεγέθους των μερίδων μπορεί να κόψει από 279 έως 527 θερμίδες την ημέρα, άσχετα αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα.