Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν από καιρό παρατηρήσει μια σχέση μεταξύ υψηλής νοημοσύνης και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, όμως η συσχέτιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε παράγοντες που συνδέονται με το υψηλό IQ.

Όσοι έχουν υψηλές επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας, είναι πιθανότερο να αποκτήσουν πτυχίο και να βγάζουν περισσότερα χρήματα, για παράδειγμα: και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να ζήσουν ως τα βαθιά τους γεράματα.

Η νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό British Medical Journal, ενισχύει τη θεωρία - γνωστή ως "υπόθεση ακεραιότητας του συστήματος" - η οποία λέει ότι τα άτομα με υψηλό IQ, δηλαδή τα έξυπνα άτομα, είναι εγγενώς πιο υγιή.

Οι έρευνες που διεξήχθησαν σε όλη τη Σκωτία κατά τη δεκαετία του 1930 και του 1940 κατέγραψαν τα αποτελέσματα στα τεστ ευφυΐας σχεδόν κάθε 11χρονου.

Οι ερευνητές υπό την Catherine Calvin, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανέλυσαν τις αιτίες θανάτου των συμμετεχόντων, για να διαπιστώσουν αν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της παιδικής νοημοσύνης και του προσδόκιμου ζωής. Αφού κατέγραψαν παράγοντες, όπως το υψηλότερο εισόδημα και το κάπνισμα, διαπίστωσαν ότι η παιδική νοημοσύνη συνδέεται αντιστρόφως με όλες τις σημαντικές αιτίες θανάτου.

Ειδικότερα βρέθηκαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ χαμηλής νοημοσύνης και αναπνευστικών ασθενειών, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της νοημοσύνης των παιδιών και του θανάτου από τραυματισμούς, καρκίνους που συνδέονται με το κάπνισμα, νόσους του πεπτικού και άνοια.

Μια άλλη, ασθενέστερη σχέση, διαπιστώθηκε μεταξύ του επιπέδου IQ στην παιδική ηλικία και της αυτοκτονίας και με τους καρκίνους που δεν σχετίζονται με το κάπνισμα.