Τους κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σε περίπτωση που απολυθούν οι 12.000 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης στο ΕΣΥ επεσήμανε στον υπουργό Υγείας το Προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το πρωί στην Αριστοτέλους.

Οι εργαζόμενοι - που σήμερα πραγματοποίησαν επίσης στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας- προειδοποίησαν τον κ. Ξανθό πως η απομάκρυνση των 12.000 υπηρετούντων με ελαστικές μορφές απασχόλησης θα “τίναζε στον αέρα” τη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς όπως ανέφεραν ήδη “λειτουργούν με οριακή στελέχωση”.

Χρησιμοποίησαν, δε, τα παραδείγματα των νοσοκομείων σε Λευκάδα, Φλώρινα, Νάουσα, Διδυμότειχο, Αμαλιάδα και του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, τα οποία, όπως είπαν, λειτουργούν με οριακή στελέχωση, με αποτέλεσμα να “φεύγει ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής και να κλείνουν βασικές κλινικές εφημερευόντων”.

Τι είπε ο Α.Ξανθός

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούνται λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των προκηρύξεων και στην επιλογή προσωπικού, αλλά και εξαιτίας των Δικαστηρίων, που κατά δήλωση της Ομοσπονδίας, ο κ. Ξανθός είπε ότι έχουν συντηρητικές απόψεις.

Ο κ. Ξανθός επίσης επεσήμανε στους εργαζόμενους ότι οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που που λήγουν 30 Σεπτεμβρίου 2017 με τρία έτη υπηρεσίας θα ανανεωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Επίσης έως 31 Δεκεμβρίου 2018 ανανεώνονται και οι συμβάσεις του λοιπού επικουρικού προσωπικού που λήγουν σε μεταγενέστερο χρόνο. Παράλληλα,δεσμεύτηκε να παρέμβει στο Υπουργείο Εργασίας ώστε η ρύθμιση να αφορά και τις Προνοιακές Μονάδες.

Επισημάνθηκε επίσης ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων επικουρικού προσωπικού των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται άνω του 24μηνου, πρόβλημα για το οποίο ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει.

Αντίθετα, στο αίτημα της Ομοσπονδίας για μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε πως ο κ. Ξανθός ήταν αρνητικός, λέγοντας πως οι εν λόγω υπάλληλοι θα αντιμετωπιστούν όπως και οι άλλοι συμβασιούχοι του Δημοσίου και πως υπάρχει μόνο η σκέψη για κάποια επιπλέον μοριοδότηση σε μελλοντικές προκηρύξεις.

Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ, ο κ. Ξανθός, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δεσμεύθηκε για την άμεση προκήρυξη 1.100 θέσεων, με προαπαιτούμενο μάλιστα μόνο ύπαρξη κάρτας ανεργίας και όχι 12μηνη ανεργία.

Σε σχέση με το εργολαβικό προσωπικό, τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι θα περάσει διάταξη – τροπολογία στο Νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που θα ψηφιστεί έως 5 Αυγούστου και θα εξασφαλίζει την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου ή εργασίας.

“Από τις απαντήσεις του Υπουργού επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα γενιά συμβασιούχων, σε παρατεταμένη ομηρία, για ψηφοθηρικούς λόγους” σχολίασε το Προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ μετά το πέρας της συνάντησης.