Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά, επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, συνοδευόμενος από την Επικεφαλής της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης (ΕΕΣ) Ζέφη Θανάσουλα.

Στο πλαίσιο ξενάγησής του στις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις που λειτουργούν στο συγκεκριμένο Κέντρο από τον Ερυθρό Σταυρό, ο Dr. Αυγερινός αρχικά επισκέφθηκε τους νέους χώρους κοινόχρηστων πλυντηρίων, που λειτουργούν στο πλαίσιο δράσεων προαγωγής της υγιεινής, και οι οποίοι διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων προσφύγων.

Πρόκειται για μια σύγχρονη κατασκευή, αποτελούμενη από πέντε κοντέινερ, σε κάθε ένα από τα οποία έχουν τοποθετηθεί 4 επαγγελματικά πλυντήρια και ισάριθμα στεγνωτήρια για την κάλυψη των σχετικών αναγκών των προσφύγων. Οι χώροι αυτοί είναι προσβάσιμοι στο κοινό από τις 9 πμ έως τις 5μμ, ενώ υποστηρίζονται από εθελοντές του ΕΕΣ και άτομα από την κοινότητα που έχουν εκπαιδευτεί από τον Ερυθρό Σταυρό για τον σκοπό αυτό. Κατασκευάστηκαν, δε, με κονδύλια της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) και τη χρηματική ενίσχυση ομάδας δωρητών από τη Μαδρίτη, τα οποία και διαχειρίστηκε ο Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί τον "Φιλικό Χώρο για το Παιδί" (Child Friendly Space) του Ερυθρού Σταυρού, όπου έφηβοι φιλοξενούμενοι του Κέντρου απασχολούνται δημιουργικά μέσα από μαθήματα γερμανικών, αγγλικών, ελληνικών και Η/Υ., εργαστήρια φωτογραφίας, μουσικής, χειροτεχνίας και επιτραπέζια παιχνίδια. Τα μαθήματα σχεδιάζονται και προσφέρονται από στελέχη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), με τη υποστήριξη εθελοντών του Ε.Ε.Σ. και την εποπτεία των υπευθύνων σε θέματα Ψυχοκοινωνικής  Στήριξης του Ελληνικού και του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού, Έλενας Κατράπα και Ana Isabel Sánchez.

Σε κοντινή απόσταση λειτουργεί ακόμη στεγασμένος χώρος θερμοκηπίου, όπου οι πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την κηπουρική, μία ιδιαίτερα ευεργετική και ωφέλιμη δραστηριότητα που μειώνει σημαντικά το άγχος και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Dr. Αυγερινός και τα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, σε μια κίνηση συμβολισμού, φύτεψαν μάλιστα σπόρους από φυτά που θα αναπτυχθούν στο συγκεκριμένο χώρο με την προστασία και φροντίδα του φιλοξενούμενου πληθυσμού.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. επισκέφθηκε το Κέντρο Παροχής Βασικών Υπηρεσιών Υγείας, ένα σύμπλεγμα κοντέινερ άριστης κατάστασης και ποιότητας, όπου καθημερινά λειτουργούν παθολογική και παιδιατρική κλινική, οδοντιατρείο, μαιευτική-γυναικολογική κλινική, καθώς και τμήμα βραχείας νοσηλείας για έκτακτα περιστατικά (emergency room) που χρήζουν διακομιδής σε νοσοκομείο.

Στους συγκεκριμένους χώρους φιλοξενούνται επίσης κοινωνικές υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού και ειδικότερα του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Και σε αυτούς του χώρους οι υπηρεσίες παρέχονται από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της IFRC και κοινωνικούς λειτουργούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με την πολύτιμη συμβολή και συνεισφορά εθελοντών του Ε.Ε.Σ.: Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών Διασωστών.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., μετά το πέρας της ξενάγησης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα και την πληθώρα των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών, ενώ την ικανοποίησή τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες εξέφρασαν και οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι.