Δέσμευση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη στα ζητήματα της υγείας, στα οποία δεν έγινε καμία αναφορά κατά το χθεσινό debate, ζήτησαν με ανοικτή επιστολή τους ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Μακρυγιάννης.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ ζητούν σαφείς απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ, πώς τοποθετούνται απέναντι σε άκριτες περικοπές στην υγεία που οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας και μελλονικά αύξηση του κόστους νοσηλείας, αλλά παράλληλα ζητούν να μάθουν και για την πολιτική απέναντι στα φαρμακεία, σε ότι αφορά την μελέτη του ΟΟΣΑ, περί απελευθέρωσης, που αναγνωρίζεται ως διωγμός του μικρομεσαίου φαρμακείου.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

"Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε  τον τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ σας. Ο ελληνικός λαός σε λίγες ημέρες θα αξιολογήσει και θα επικροτήσει ή θα απορρίψει την μια ή την άλλη παράταξη.

Όμως ως λειτουργοί της Υγείας θεωρούμε ως μεγαλύτερη παράλειψη από τον διάλογο αυτό, την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στο φλέγον θέμα της Υγείας, τόσο από τον  πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα που έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί  ανθρωπιστική κρίση, όσο και από τον κ.  Μεϊμαράκη που είναι  πρόεδρος ενός κόμματος που επί διακυβερνήσεως του έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές εφαρμόσθηκαν νόμοι και διατάξεις που διέλυσαν την φαρμακευτική περίθαλψη και οδήγησαν στην αποδόμηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ήσασταν υποχρεωμένοι να απαντήσετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ο ελληνικός λαός όμως, που έχει υποστεί επώδυνες περικοπές στην Υγεία, δεν τον ενδιαφέρει ποιος είναι ο πιο μνημονιακός ή όχι. Θέλει πολιτικούς με πρωτοβουλίες και με όραμα.

Έχοντας το βαρύτατο καθήκον να επιτελούμε το λειτούργημα του Φαρμακοποιού, αλλά και να εκπροσωπούμε   έναν κλάδο που έχει πληγεί από όλες τις κυβερνήσεις, ζητούμε  πρώτα από εσάς και βέβαια από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και να δεσμευθούν για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Πρέπει να δώσετε απαντήσεις: 
•    Πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του χρεωκοπημένου ΕΟΠΥΥ;
•    Θα συνεχίσετε την υιοθέτηση των μέτρων της μελέτης του ΟΟΣΑ που ο μεν ΣΥΡΙΖΑ απεκδυόταν ως κλεψίτυπη, η δε Νέα Δημοκρατία τη θεωρούσε πολύτιμο εργαλείο που ποτέ όμως δεν απέδωσε;
•    Θα συνεχισθεί ο διωγμός του μικρομεσαίου φαρμακείου, στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού την ίδια ώρα που στην Ευρώπη δεν εφαρμόζονται παρόμοια μέτρα και όπου εφαρμόσθηκαν, ανατρέπονται με γοργούς ρυθμούς ;
•    Θα αναγνωρίσει επιτέλους η Πολιτεία ότι οι άκριτες περικοπές στην Υγεία αντιστοιχούν σε μελλοντικά κόστη, λόγω της αύξησης της νοσηρότητας άρα και της νοσηλείας;".