Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή της Ειδομένης, όπου ο αριθμός των διερχόμενων προσφύγων ολοένα και αυξάνεται. Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον StocK Wolfgang (Water and Sanitation) από την Αυστρία, την Anne Kabaek IFRC (Relief Delegate) από τη Δανία και τη Fatima Cabello IFRC Health (nurse) από την Ισπανία, κατέγραψε τις ανάγκες των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ώστε να τεκμηριώσει τις εισηγήσεις της προς τη Διεθνή Ομοσπονδία, τόσο για το ύψος της απαιτούμενης οικονομικής ενίσχυσης όσο και για την οργάνωση των κλιμακίων των εθελοντών.

«Μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που κάλυψε την τετράμηνη χρονική περίοδο από τον Μάϊο έως τον Σεπτέμβριο, λάβαμε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου περίπου 300.000 ελβετικά φράγκα και μπορέσαμε να διανείμουμε 10.000 πακέτα στις ευπαθείς ομάδες μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός.

Με τη νέα χρηματοδότηση που ζήτησε ο Οργανισμός, -όπως εξήγησε ο κ. Αυγερινός- θα δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να καλύψει επιπλέον 45.000 μετανάστες, μέσω της διανομής, φαγητού, νερού και ειδών προσωπικής υγιεινής. «Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί επίσης σε παροχή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης, σε υπηρεσίες επανασύνδεσης οικογενειών και σε δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης» διευκρίνισε ο κ. Αυγερινός.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στις εγκαταστάσεις του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι, γεγονός για το οποίο η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το πλήθος του κόσμου που ανταποκρίνεται καθημερινά. 
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς το διαδικτυακό κανάλι Livemedia για τη δημοσιογραφική κάλυψη στην ακριτική περιοχή της Ειδομένης, τη ζωντανή αναμετάδοση της συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι, αλλά και για τη διαρκή αρωγή του σε θέματα προβολής και επικοινωνίας.