Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για τη δύναμη της λαβής 140.000 ατόμων που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη UK Biobank και συνδυαστικά αξιολόγησαν πληροφορίες για άλλες 50.000 ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία. Έτσι κατάφεραν να εντοπίσουν 16 κοινές γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη μυϊκή δύναμη.

Η δύναμη της λαβής έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας, της καρδιαγγειακής νόσου και του κατάγματος.

«Αν και υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό τον ρόλο της γενετικής στην διαφοροποίηση της μυϊκής δύναμης μεταξύ των ανθρώπων, η μελέτη μας δίνει τα πρώτα στοιχεία για ορισμένες εξ αυτών των γενετικών μεταλλάξεων, που βρίσκονται πίσω από την διαφορά ως προς την δύναμη. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό νέων θεραπειών πρόληψης ή θεραπείας της μυϊκής αδυναμίας», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Σκοτ, ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών της μελέτης.

Οι επιστήμονες δεν εντόπισαν στοιχεία ότι η μικρότερη δύναμη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ή καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η μεγάλη μυϊκή δύναμη, όντως, μείωνε τον κίνδυνο κατάγματος.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που είχε λάβει μέρος στη μελέτη UK Biobank μας αποτέλεσε μια πολύτιμη πηγή εντοπισμού γονιδίων που εμπλέκονται σε περίπλοκα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους, όπως η μυϊκή δύναμη και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε την υποκείμενη βιολογία και τη σχέση της με τη συνολική υγεία του ανθρώπου», εξήγησεί ο Νταν Ράιτ, κύριος συγγραφέας της μελέτης.