Χωρίς ενημέρωση των επιστημονικών φορέων, ο τ. υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξέδωσε στις 12 Αυγούστου εγκύκλιο που επιβάλλει τη συνταγογράφηση των φαρμάκων μόνο με δραστική ουσία και χωρίς την αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού σκευάσματος, αναιρώντας τον εαυτό του και τις δηλώσεις του.

Αυτό κατήγγηλε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), δήλωσε ότι προετοιμάζεται να προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες για το θέμα, ενώ παράλληλα έστειλε σχετική επιστολή καταγγελίας στην ΗΔΙΚΑ, για την αιφνιδιαστική επιβολή του παραπάνω μνημονιακού μέτρου.

Στην επιστολή του, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα και εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Στο πλαίσιο της απάντησης που απέστειλε η ΗΔΙΚΑ, ο ΙΣΑ διευκρίνισε ότι "το εν λόγω μέτρο προβλέπεται σε εγκύκλιο που έβγαλε στις 12 Αυγούστου η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των επιστημονικών φορέων.

Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία αναίρεσε τον... εαυτό της, καθώς λίγους μήνες πριν είχε εκδώσει την εγκύκλιο που προέβλεπε παράλληλα με τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία και την αναγραφή του εμπορικού σκευάσματος στις χρόνιες παθήσεις, με το σκεπτικό ότι επιβάλλεται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας".

Ο ΙΣΑ, υπογραμμίζει ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά και με επιστημονικά και μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή. Ταυτόχρονα, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο μνημονιακό αυτό μέτρο το οποίο απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα και επιφυλάσσεται για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η εγκύκλιος Κουρουμπλή για τη δραστική ουσία, επισυνάπτεται εδώ.