Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι το στρες που βιωνουμε καθημερινά, σε συνδυασμό με κάποιες ανθυγιεινές καθημερινές συνήθειες "μας τη φυλάνε" σε περιόδους που χαλαρώνουμε και ξεκουραζόμαστε. Όμως δεν είναι έτσι, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Τις Δευτέρες και τις χειμωνιάτικες μέρες τα εμφράγματα είναι περισσότερα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ιδιαιτέρως στρεσογόνα γεγονότα, όπως οι σεισμοί, αλλά και το Μουντιάλ, επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τις πρωινές ώρες.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν μετά από μελέτη 156.000 εμφραγμάτων, τα οποία αντιμετωπίστηκαν σε νοσοκομεία της Σουηδίας για μια περίοδο οκτώ χρόνων. Και είναι το στρες που παίζει καταλυτικό ρόλο στο να πάθει κάποιος έμφραγμα, χιλιοειπωμένο, αλλά ισχύει.

Σύμφωνα με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης John Wallert, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Uppsala στη Σουηδία, τα Χριστουγέννα και η Πρωτοχρονιά - που θεωρούνται η πιο στρεσογόνες γιορτές του χρόνου - αλλά και οι Δευτέρες ήταν οι χρονικές περίοδοι που φάνηκε να σχετίζονται με ιδιαιτέρως αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντιθέτως, τα Σαββατοκύριακα και οι θερινές διακοπές, που είναι οι περίοδοι χαλάρωσης, συσχετίστηκαν με αισθητά μειωμένο κίνδυνο για εμφράγματα.