Την αποχώρησή του από το Πρόγραμμα «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου» ανακοίνωσε σήμερα, μετά από 48 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και λειτουργίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Όπως έκανε γνωστό ο ΕΕΣ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο Κέντρο, από τον Μάρτιο του 2017, δεν συμπεριλαμβάνεται στις μόνιμες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και άρα δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών του, αλλά ούτε και των αναγκαίων εργασιών συντήρησης των κτιρίων, μετά τις 31 Ιουλίου 2017.

Κατά τη διάρκεια σχετικής συνάντησης που είχε μάλιστα ο Πρόεδρος τους ΕΕΣ, Dr. Αντώνιος Αυγερινός με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, συζητήθηκε η κατάσταση και το προβλεπόμενο μέλλον των περίπου 400 φιλοξενουμένων, για τους οποίους το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίσει την ασφαλή διαμονή τους και την έγκαιρη ενημέρωσή τους.

Από τον Νοέμβριο του 2016, υπενθυμίζεται, ο Ερυθρός Σταυρός έχει πραγματοποιήσει μια σειρά απαραίτητων βελτιώσεων στο «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου». Παρόλα αυτά, εφόσον το Κέντρο δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των μακροχρόνιων δομών φιλοξενίας, η αποκατάστασή τους σταμάτησε λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Η δραστηριοποίηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», που ιδρύθηκε το 1947, χρονολογείται από το 1969. Το Κέντρο λειτούργησε υπό την πλήρη ευθύνη του από το 2003 και προσέφερε, μεταξύ άλλων, διανομή τροφίμων, βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες υποστήριξης και νομική υποστήριξη.