Εντείνονται οι ανησυχίες των φαρμακοποιών σχετικά με την εξόφληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμων για το διαβήτη και προϊόντων ειδικής διατροφής, καθώς παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ΕΟΠΥΥ στοιχεία του ΦΣΑ δείχνουν πως ακόμη και από τις συνταγές Ιανουαρίου έχει εξοφληθεί μόνο ένα 9%, ενώ την ίδια ώρα πολλές γνωματεύσεις απορρίπτονται χωρίς σαφές κριτήριο.

Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κρούουν τον "κώδωνα του κινδύνου" επισημαίνοντας ότι παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των μελών του και "τις πολλαπλές υποσχέσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ" για άμεση ομαλοποίηση των πληρωμών τους, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Γι' αυτό, όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του healthmag (διαβάστε το εδώ) προειδοποιούν με "πάγωμα" των πιστώσεων από 1η Αυγούστου 2017.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ τονίζει πως παρότι βάσει της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών τον περασμένο Ιανουάριο προβλέπεται η εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εφικτό, και μάλιστα παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, δεν έχει εξοφληθεί καν ο Ιανουάριος. 

 "Η εξόφληση των συνταγών μηνός Ιανουαρίου 2017 δεν ξεπερνά το 9% της συνολικής δύναμης των φαρμακείων του Φ.Σ. Αττικής, ενώ καλά κρατούν οι παράλογες απορρίψεις συνταγών-γνωματεύσεων" αναφέρεται από τον Σύλλογο, από τον οποίο παράλληλα τονίζεται ότι "εξαναγκάζονται σε 5μηνη πίστωση και σε ακούσια δωρεά χρημάτων προς το κράτος, αφού δια ψύλλου πήδημα περικόπτονται οι συνταγές τους".

Οι συνταγές αυτές αφορούν σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναλώσιμα για τον διαβήτη και προϊόντα ειδικής διατροφής, η μη αποπληρωμή των οποίων, όπως λέει ο ΦΣΑ, έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες φαρμακεία και σε "ανυπαίτια αδυναμία ανταπόκρισης των φαρμακοποιών στον επιστημονικό τους ρόλο", καθώς δεν δύνανται πλέον να συνεχίσουν να χορηγούν τα προϊόντα αυτά. 

Ο Πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κ.Λουράντος μάλιστα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB κοινοποίησε έγγραφο που απευθύνεται στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σ.Μπερσίμη, στο οποίο και κάνει λόγο για μία "παράλογη τακτική αποστολής εμβασμάτων, άνευ σχετικού αρχείου", τα οποία καθιστά τα χρήματα μη διαθέσιμα. Αναφέρει, δε, πως το ίδιο συνέβη και την Δευτέρα, 17 Ιουλίου, οπότε και κατατέθηκαν στον λογαριασμό του Συλλόγου εμβάσματα χρηματικού ύψους 27.520,60 ευρώ που αφορούν 68 φαρμακεία, χωρίς ωστόσο ο ΦΣΑ να έχει λάβει νωρίτερα ή έστω ταυτόχρονα αρχείο που να καθορίζει τί κατηγορία δαπάνης αφορά αυτό το ποσό (φάρμακα, αναλώσιμα, παρακρατήσεις) και σε ποιους δικαιούχους αναφέρεται.

Στο ίδιο έγγραφο επίσης αναφέροονται στοιχεία για τις μέχρι στιγμής πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για ιατροτεχνολογικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα που αφορούν την Αττική για τον μήνα Ιανουάριο. Και αυτές έχουν διαμορφωθεί για τα 503 εκ των 3.132 φαρμακείων ως εξής:

  • 23/06/2017 - 133 φαρμακεία - 40.798,96 ευρώ
  • 30/06/2017 - 2 φαρμακεία - 963,90 ευρώ 
  • 07/07/2017 - 14 φαρμακεία - 7.482,45 ευρώ 
  • 12/07/2017 - 188 φαρμακεία - 268,046,98 ευρώ 
  • 13/07/2017 - 98 φαρμακεία - 41.448,07 ευρώ 
  • 17/07/2017 - 68 εμβάσματα - 27.520,60 ευρώ

"Με τον ρυθμό που εκδίδονται τα μεμονωμένα εμβάσματα για κάθε ένα φαρμακείο χωριστά (και όχι συλλογικά όπως τα φάρμακα), η ολοκλήρωση της πληρωμής των υπολοίπων 2.629 φαρμακείων του Συλλόγου μας, προβλέπεται με μαθηματική ακρίβεια – στην καλύτερη των περιπτώσεων – ότι θα έχει επιτευχθεί στο τέλος του έτους" εκτιμά ο κ. Λουράντος.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του ΦΣΑ καλείται ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ "να τιμήσει έστω και την ύστατη στιγμή την υπογραφή του", με την πλήρη εξόφληση των 3 πρώτων μηνών του 2017 το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου, όπως ορίζει η σύμβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, επαναλαμβάνουν οι φαρμακοποιοί, θα προβούν σε άρση της πίστωσης για τα συγκεκριμένα προϊόντα.  

Αντιδράσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Εντωμεταξύ, μετά τις πιέσεις εκ μέρους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (δείτε το ρεπορτάζ εδώ), η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δέχτηκε τελικά να συναντήσει τους εκπροσώπους της ορίζοντας εσπευσμένα ραντεβού για τις 20 Ιουλίου στις 9:30 πμ (αρχικά είχε ζητηθεί για τις 27 Ιουλίου). Στο ραντεβού εκτός από τους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, πρέπει να σημειωθεί, θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι των διαδικτυακών φόρουμ για το διαβήτη.

Παράλληλα εξακολουιεί να ισχύει το κάλεσμα της Ομοσπονδίας προς όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και τους γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη, για τις 20 Ιουλίου στις 9:00 πμ έξω από το κτήριο του ΕΟΠΥΥ (Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι), προκειμένου να "διεκδικήσουν όλοι μαζί με αξιοπρέπεια το αδιαφιλονίκητο δικαίωμά τους στην υγεία".