Οι πιο ώριμοι ηλικιακά αναδεικνύονται σε πιο "σκανταλιάρηδες", σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Οικογενειακών Μελετών.

Το 20% των Αμερικανών, ηλικίας άνω των 55 ετών, παραδέχεται ότι έχει κάνει εξωσυζυγική σχέση, σε σύγκριση με μόλις το 14% των ατόμων κάτω των 55 ετών.

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει, απλά, επειδή οι ηλικιωμένοι πιθανότατα είναι παντρεμένοι περισσότερα χρόνια κι έτσι είχαν περισσότερο χρόνο να "κερατώσουν" - η πλειοψηφία παντρεύτηκε μεταξύ 20 και 30 ετών - αλλά η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι περιπτώσεις μοιχείας σε πολυετείς γάμους έχουν αυξηθεί από το 2000.

Παράλληλα το ποσοστό του εξωσυζυγικού σεξ στις ηλικίες μεταξύ 18-55 ετών σε παντρεμένα ζευγάρια έχει μειωθεί, παρουσιάζοντας μια απόκλιση. Η έρευνα έχει τίτλο "Το νέο χάσμα γενεών στο εξωσυζυγικό σεξ στην Αμερική" και επικεφαλής είναι ο Nicholas H. Wolfinger, καθηγητής στο Τμήμα Μελετών Οικογένειας του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι τα άτομα άνω των 55 ετών θα μπορούσαν να υποφέρουν μέσα στους μακρόχρονους γάμους τους ή να έχουν τη λεγόμενη κρίση της μέσης ηλικίας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο, επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής. "Στην πραγματικότητα αυτή η αλλαγή στα δεδομένα της απιστίας αντανακλά τις απόψεις μιας ολόκληρης γενιάς - ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι πάνω από τα 55, μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επανάστασης".

Η πλειοψηφία των ανθρώπων εξακολουθεί να απορρίπτει τις εξωσυζυγικές σχέσεις. Συνολικά, το ποσοστό των άπιστων παρέμεινε σταθερό στο περίπου 16% μεταξύ εκείνων που έκαναν εξωσυζυγική σχέση τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά, πλέον, η στάση της κοινωνίας σαν να χαλάρωσε σε σύγκριση με παλιότερα.

"Πάντως ακόμη κι αν τα ποσοστά διαζυγίου μειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε μια εντυπωσιακή αύξηση στο λεγόμενο "γκρίζο" διαζύγιο μεταξύ ατόμων μέσης ηλικίας. Μέρος αυτής της ιστορίας φαίνεται να είναι και μια αντίστοιχη αύξηση της μοιχείας στη μέση της ζωής, η οποία φαίνεται να είναι η αιτία και η συνέπεια ενός αποτυχημένου γάμου" καταλήγουν οι Αμερικανοί ερευνητές.