Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το... καμπανάκι χτυπά για τους άνδρες ηλικίας από 50 χρόνων και πάνω, αλλά τα όσα είπαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Καρκίνο του Προστάτη, αλλάζουν τα δεδομένα. Πλέον στο "στόχαστρο" των ουρολόγων μπαίνουν και οι νεότεροι άνδρες, ειδικά εάν έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με τη νόσο.

Η εβδομάδα 21-25 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στον προσυμπτωματικό έλεγχο και, μάλιστα, όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε έλεγχο PSA, στα ιατρεία του δικτύου IATRICA, αφού τηλεφωνήσουν στο 214 214 70, για να κλείσουν ραντεβού. Παράλληλα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα μπορούν να κάνουν δωρεάν κλινική εξέταση.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος στους άνδρες και η δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών από νεοπλασίες στον αναπτυγμένο κόσμο. Όπως, όμως, τόνισαν ο καθηγητής ουρολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας Φραγκίσκος Σοφράς, η καθηγήτρια μικροβιολογίας, διευθύντρια βιοπαθολογίας στο Αρεταίειο νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρίας Ευαγγελία Κουσκούνη και ο Θεόδωρος Αναγνώστου επιμελητής της ουρολογικής κλινικής του Άγιου Σάββα, ο  καρκίνος του προστάτη μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα.

Η εντοπισμένη, μέσα στον προστάτη, νόσος που θεραπεύεται ριζικά, δεν δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα, ώστε να απευθυνθεί στον ουρολόγο. Αντίθετα, αν ο καρκίνος παραμείνει επί μακρόν αδιάγνωστος, μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις. Γιαυτό και είναι καίριας σημασίας ο προληπτικός έλεγχος.

Εξάλλου, όπως είπαν οι ειδικοί, έχει ξεκινήσει η πρώτη μεγάλη πανελλαδική, πολυκεντρική μελέτη για τον εν λόγω καρκίνο, οπότε, στο εγγύς μέλλον, θα υπάρχουν στοιχεία, που θα συμβάλλουν στη χάραξη της πολιτικής υγείας, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου.