Δίαυλος επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αναζητήσεων ΕΕΣ με τις Αρχές στη Λέρο, όπου σήμερα βρίσκονται οι διασωθέντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ με την άμεση έγκριση του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιου Αυγερινού, στέλεχος της Διεύθυνσης αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού μεταβαίνει σήμερα στο νησί για την επιτόπου παρακολούθηση της κατάστασης.

Παράλληλα, η ιατροδικαστική ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού μεταβαίνει στη Ρόδο, όπου έχουν μεταφερθεί οι νεκροί, η οποία θα πλαισιωθεί από την εκπαιδευμένη ομάδα εθελοντών του νησιού σε RFL (Restoring Family Links).

Στόχος της κινητοποίησης είναι να καλυφθούν κατά το δυνατόν οι ανάγκες επικοινωνίας των διασωθέντων και η λήψη ειδικών αιτήσεων, αφενός μεν για τον προσδιορισμό των αγνοούμενων, αφετέρου δε για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των θυμάτων και την ενημέρωση των οικείων τους. 

Η Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκε άμεσα μετά το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι, όπου σκάφος το οποίο μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πλέον των 34 ατόμων, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά.