Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας. Αλλά έρχεται από το μέλλον και έχει επιστημονική βάση. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιθεώρηση Human Reproduction Update, η διεθνής ομάδα ερευνητών από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Βραζιλία και την Ισπανία, επεσήμανε ότι τα σπερματοζωάρια έχουν μειωθεί συνολικά κατά 59,3% από το 1971 μέχρι και το 2011 στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα διαπίστωσε μείωση της συγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων κατά 52,4%.

Αιτία, ο δυτικός τρόπος ζωής, που "δολοφονεί" το ανδρικό σπέρμα. Οι αλλαγές στο περιβάλλον, το στρες από τους τρελούς καθημερινούς ρυθμούς, η μόλυνση του αέρα, το «πλαστικό» φαγητό, τα λίτρα καφεΐνης και αλκοόλ και η φυσική φθορά του DNA, αποτελούν μερικές, μόνο, από τις παραμέτρους, οι οποίες έχουν αυτά τα ανησυχητικά επακόλουθα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ευρήματα περίπου 200 επιστημονικών μελετών (μετα-ανάλυση) και ο επικεφαλής, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Hebrew στα Ιεροσόλυμα Dr Hagai Levine, δήλωσε σχετικά: ""Αν δεν αλλάξουμε τους τρόπους που ζούμε, το περιβάλλον και τα χημικά, στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, ανησυχώ πολύ για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Τελικά μπορεί να έχουμε ένα πρόβλημα και με την αναπαραγωγή γενικά. Μπορεί, δε, να οδηγηθούμε σε εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους".

Αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τα συμπεράσματα της μελέτης. Άλλοι, πάλι, λένε ότι πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα "συγκλονιστικά" και "αιτία αφύπνισης".

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην έγκριτη επιθεώρηση: "Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και άλλων παραμέτρων του σπέρματος έχει συσχετιστεί με πολλαπλές περιβαλλοντικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, των παρασιτοκτόνων, των παραγόντων θερμότητας και του τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει τη διατροφή, το στρες, το κάπνισμα και τον δείκτη μάζας σώματος.

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις που έχει το σύγχρονο περιβάλλον στην υγεία των ανδρών, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους".

Οι χημικές ουσίες, που συνδέονται με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, περιλαμβάνουν ορισμένες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα και για επιβραδυντικά φλόγας, που χρησιμοποιούνται στα έπιπλα. Αυτά μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα, αφού ληφθούν από φυτά ή καταναλωθούν από ζώα. Μια διατροφή πλούσια σε αλκοόλ, καφεΐνη, επεξεργασμένο κρέας, σόγια και πατάτες μπορεί, επίσης, να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα.

Η νέα, αποκαλυπτική έρευνα κάνει ένα βήμα παραπάνω και συνδέει τη μείωση του σπέρματος και την αλλοίωση της ποιότητάς του με την αύξηση του καρκίνου, τις γεννήσεις άρρωστων παιδιών, καθώς και με τα ποσοστά θανάτων.