Και κάπως έτσι, το να τελειώνουμε την αντιβίωση γίνεται ένας, ακόμη, ιατρικός μύθος...

Οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να παίρνουν φάρμακα μόνο μέχρι να αισθανθούν καλύτερα, για να αποφεύγουν την υπερβολική τους χρήση, συμβουλεύουν εμπειρογνώμονες από φορείς, όπως η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η τρέχουσα οδηγία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να «ολοκληρωθεί η πορεία» των αντιβιοτικών, για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση πιο μολυσματικών μορφών ασθένειας.

Όμως νέο άρθρο στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), το οποίο υπογράφει ομάδα δέκα επιστημόνων, που ηγούνται του χώρου της υγείας, υποστηρίζουν ότι αυτό δεν πρέπει, πια, να ισχύει, διότι θέτει τον κόσμο σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της αντοχής στα υπερμικρόβια.

"Ιστορικά, τα αντιβιοτικά πάντα συνοδεύονταν από τον φόβο μη ολοκλήρωσης της θεραπείας και με πολύ λιγότερο με την έγνοια για την κατάχρησή τους", ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Martin Llewelyn, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Brighton και στο Sussex Medical School.

"Η ιδέα ότι η διακοπή της αντιβίωσης ενθαρρύνει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά δεν υποστηρίζεται από στοιχεία, ενώ η λήψη αντιβιοτικών για περισσότερο από το αναγκαίο διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης. Ενθαρρύνουμε όσους ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής στην Υγεία, τους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς, να σταματήσουν να υποστηρίζουν την ολοκλήρωση της αντιβίωσης, όταν μιλάνε με τους ασθενείς τους".

Στο άρθρο της BMJ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όταν ένας ασθενής παίρνει οποιαδήποτε αντιβιοτικά, επιτρέπει την εμφάνιση επικίνδυνων στελεχών βακτηριδίων στο δέρμα και στο έντερο, που μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα αργότερα.

Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που τα παίρνουν, τόσο μεγαλύτερη η αντοχή που δημιουργείται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σκουλήκια κάθε χρόνο, εκτιμούν οι επιστήμονες - περισσότεροι από ό, τι πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού.