Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη εξάλειψης της νόσου, από την οποία υποφέρουν πολλές χιλιάδες Έλληνες.

Υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι στη χώρα μας είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C, εκτιμάται ότι πάνω από 135.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο. Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30%-40% έχει λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα). 

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά. 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ξεκίνησαν εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, με πρόσωπα από τον χώρο της δημόσιας υγείας. Η εκστρατεία απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό, αλλά και σε αρμόδιους φορείς, με στόχο να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμα για έναν κόσμο χωρίς ιογενείς ηπατίτιδες με κεντρικό σύνθημα #NOhep #ShowYourFace*

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον η χρήση συνδυασμού αντι-ιϊκών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας. 

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία. Στη διεύρυνση της θεραπευτικής αγωγής στη χώρα μας έχει συμβάλει και η μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες. 

Ένας δύσκολος δρόμος

Για να επιτευχθεί η εξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030, απαιτείται να θεραπευθούν μέχρι τότε 86.500 ασθενείς. Η υλοποίηση του σχεδιασμού θα οδηγήσει σε μείωση κατά περίπου 81,5% του αριθμού των ασθενών με κίρρωση (αντιρροπούμενη και μη) και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε μόνο ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο. Η διεύρυνση των δικαιούχων κάλυψης μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων πρόσβασης πενταπλασιάζει τον αριθμό των θεραπευόμενων και μειώνει τις δαπάνες που απαιτούνται για την παροχή φροντίδας, στους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

* 130-150 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό σε ολόκληρο τον κόσμο.
* Ο ιός μεταδίδεται από αντικείμενα μολυσμένα με αίμα (σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες) και σπάνια από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί.
* Περίπου το 70% των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών είναι φορέας ηπατίτιδας C.

"Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C αποτελεί παγκόσμια δέσμευση της MSD. Στο πλαίσιο της δέσμευσης αυτής συμμετείχαμε στην πρόσφατη διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για την παροχή της καινοτόμου θεραπείας μας σε όλους τους Έλληνες ασθενείς, που νοσούν από αυτή.

Τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται μετά την επιτυχία της διαδικασίας, συμβάλλουν σημαντικά στον εθνικό στόχο για την εξάλειψη της νόσου. Παράλληλα δημιουργούνται και νέα δεδομένα αναφορικά με την ενσωμάτωση καινοτόμων θεραπειών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με βιώσιμο τρόπο, γεγονός που αποτελεί οδηγό για την αξιοποίηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και στο μέλλον", ανέφερε ο Αντώνης Καρόκης, διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της MSD Ελλάδας.

Δράσεις ευαισθητοποίησης

Σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ διοργανώνει δράση για την ενημέρωση του κοινού. Εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο stand στο Λιμάνι του Πειραιά από τις 6:30 το πρωί (έναντι ΗΣΑΠ). 

Επιπλέον στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.

Από την πλευρά της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) χαιρετίζει την διεύρυνση των κριτηρίων πρόσβασης στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C, καθώς περιλαμβάνουν, πλέον, και τους πάσχοντες από κληρονομικές αιματολογικές διαταραχές.

«Όλοι εμείς, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία ίασης, μια λέξη που σπάνια αντηχεί στους διάδρομους των νοσοκομείων και της κλινικής ιατρικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.