Ηχηρή ένδειξη ύπαρξης διαβήτη τύπου 1 ή 2, αποτελεί η εμφάνιση προβλημάτων στύσης στους άνδρες, όπως προκύπτει από νέα μελέτη που εκπόνησε επιστημονική ομάδα από το Νοσοκομείο Maritime στο Berck της Γαλλίας.

Αν και οι δύο τύποι διαβήτη διαφέρουν ως προς τα αίτια και την επίπτωση στους πάσχοντες, και στις δύο κατηγορίες ασθενών φαίνεται να προκαλούνται προβλήματα στην ερωτική τους ζωή τα οποία σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία.

“Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πολύ σημαντική ‘απώλεια’ που υφίστανται οι ασθενείς με διαβήτη”, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, διευθυντής Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Όπως εξηγεί, δε, η ύπαρξη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για σεξουαλική δυσλειτουργία, επειδή ο ελλιπής έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει τη στύση, λόγω ελλιπούς αιμάτωσης στην περιοχή. Το κάπνισμα και η ελάχιστη σωματική δραστηριότητα μπορούν, επίσης, να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2 φθάνει το 66,3% και το 37,5% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, με τον κίνδυνο μάλιστα να είναι μεγαλύτερος μετά την ηλικία των 60 ετών.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι ένα υψηλό ποσοστό ανδρών με διαβήτη τύπου 2 έχει ήδη προβλήματα με τη στύση του, υποδηλώνοντας ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένας πρώτος δείκτης του μη διαγνωσμένου διαβήτη.

“Γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο ο έλεγχος από τους κλινικούς γιατρούς, για την ύπαρξη τυχόν στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη, να μπει στην καθ’ ημέρα πράξη”  επισημαίνει ο Δρ Κωνσταντινίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεδομένης της ευθείας σύνδεσης διαβήτη και καρδιαγγειακού κινδύνου και “η ταυτοποίηση άγνωστων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάγνωση και τη θεραπεία των σεξουαλικών προβλημάτων σε διαβητικούς ασθενείς”.

Τα καλά νέα, επισημαίνεται ωστόσο, είναι ότι η σωστή ρύθμιση του διαβήτη μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την ερωτική ζωή των πασχόντων. Την ίδια ώρα η θεραπευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι εφικτή με διάφορα μέσα, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα.