Πρόκειται για σπάνια περίπτωση, αλλά δείχνει πολλά για την πρόληψη, λένε οι επιστήμονες. Το κοριτσάκι, που αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, πήγε στον γιατρό για να το βοηθήσει να χάσει τα περιττά κιλά κι εκεί η οικογένεια ήρθε αντιμέτωπη με τη διαπίστωση ότι το παιδί έχει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Το περιστατικό παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 51ου  Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας, που γίνεται αυτές τις μέρες στη Στοκχόλμη. «Σας παρουσιάζουμε μια περίπτωση πρόωρης εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 σε παιδί 3 ετών, που μας επισκέφθηκε για την αξιολόγηση της παχυσαρκίας. Είχε συμπτώματα, όπως πολυουρία και πολυδιψία. Το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς ήταν μέτριο και οι γονείς της δεν είχαν ιστορικό διαβήτη. Η επανεξέταση του περιστατικού αποκάλυψε πολύ φτωχή διατροφή σε θρεπτικά συστατικά και διατροφικές συνήθειες που συνδέονταν με ανεξέλεγκτη κατανάλωση θερμίδων και λίπους» είπε ο διαβητολόγος Μ. Γιάφι, που παρουσίασε το περιστατικό, αφήνοντας έκπληκτους τους παρευρισκόμενους.

Ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν «προτιμά» μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά, με παραπανίσιο σωματικό βάρος, καθώς συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής. «Ο έγκαιρος εντοπισμός των μικρών, αυτών, ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη θεραπεία τους είναι σημαντικοί παράγοντες για την μερική αναστροφή της νόσου», υπογράμμισαν οι επικεφαλής της Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Στις εξετάσεις που έγιναν στο παιδί καταγράφηκε γλυκόζη νηστείας 230 mg/dl και φυσιολογικές τιμές λιπιδίων στο αίμα. Το ήπαρ ήταν φυσιολογικό και οι νοσοποιητικοί δείκτες για διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) ήταν αρνητικοί. Με βάση τα συμπτώματα, τα ευρήματα της παχυσαρκίας και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 ήταν παραπάνω από ξεκάθαρη. Η μικρή ασθενής ξεκίνησε άμεσα αντιδιαβητική φαρμακευτική αγωγή και η οικογένεια υπεβλήθη σε εντατική ενημέρωση, με στόχο την αλλαγή της καθημερινής διατροφικής της συμπεριφοράς.

«Ζητήσαμε από την οικογένεια να αλλάξει τον τρόπο ζωής της, με έλεγχο των μερίδων φαγητού, ώστε να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων και να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα. Η ασθενής εμφάνισε σημαντική βελτίωση στη μείωση του βάρους, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε ομαλοποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Η θεραπεία μειώθηκε σταδιακά κατά 50% και στη συνέχεια σταμάτησε. Έξι μήνες μετά τη διάγνωση, η ασθενής ήταν κατά 75% πιο κοντά στο φυσιολογικό της βάρος και είχε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα» τόνισαν οι γιατροί, που παρουσίασαν το περιστατικό και επισήμαναν ότι το συμπέρασμα είναι αισιόδοξο: Η αντιστροφή του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά είναι δυνατή, αν γίνει έγκαιρη εξέταση των παχύσαρκων παιδιών, πρώιμη διάγνωση της νόσου, κατάλληλη θεραπεία και τροποποίηση του τρόπου ζωής.