Μετρητοίς θα χορηγούν από σήμερα οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά τα ιατροτεχνολογικά προϊοντα, τα αναλώσιμα και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά αποφάσισαν από σήμερα άρση πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ για χορήγηση των παραπάνω προϊόντων, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις πληρωμής, καθώς ορισμένα μόνο φαρμακεία έχουν πληρωθεί για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ άλλα φαρμακεία δεν έχουν πληρωθεί για υλικά που έχουν χορηγήσει από την αρχή της χρονιάς.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος, σημείωσε πως «εμείς από 1η Αυγούστου σταματάμε να δίνουμε με πίστωση τα υλικά στους ασφαλισμένους. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Δ.Σ. του Συλλόγου για ενημέρωση και επιβεβαίωση της απόφασης».

Εκτός από τους φαρμακευτικούς συλλόγους Αθηνών και Πειραιά (ΦΣΑ και ΦΣΠ), επ’ αόριστον αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης αναλώσιμων υλικών έχουν ανακοινώσει οι σύλλογοι Κιλκίς και Πέλλας, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι. 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στηρίζει τις κινητοποιήσεις, καθώς όπως επισημαίνει ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Θεοδοσιάδης, τα αιτήματα είναι ορθά και οι κινητοποιήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το προεδρείο του ΠΦΣ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη την περασμένη εβδομάδα, με αντικείμενο την καθυστέρηση των πληρωμών για τα αναλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια, ο κ. Μπερσίμης έστειλε έγγραφο στον ΠΦΣ, αναφέροντας ότι έως και τις 27/7 «έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης για υποβολές ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί πληρωμές ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο». Η αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάρισης των υποβολών των τριών πρώτων μηνών του 2017 ως το τέλος Αυγούστου.