Η πρωτοποριακή τεχνική ονομάζεται ηχογενετική και οι επιστήμονες, αφού τροποποίησαν γενετικά το νευρικό σύστημα, χρησιμοποίησαν ηχητικά κύματα για τον έλεγχο των εγκεφαλικών κυττάρων. Η ηχογενετική αποτελεί ένα βήμα πέρα από την οπτογενετική, την αντίστοιχη μέθοδο που εδώ και μία δεκαετία χρησιμοποιεί τους παλμούς του φωτός λέιζερ για να κάνει κάτι ανάλογο.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μοριακής Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών Salk της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Sreekanth Chalazani, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», χρησιμοποίησαν υπερήχους – ανάλογους με εκείνους που χρησιμοποιούν τα διαγνωστικά μηχανήματα υπερήχων - για να ενεργοποιήσουν με επιλεκτικό τρόπο κύτταρα του εγκεφάλου, τους λεγόμενους νευρώνες.

Προς το παρόν η τεχνική έχει δοκιμαστεί με επιτυχία μόνο στον νηματώδη σκώληκα G.elegans. Όμως οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι, τελικά, θα προσαρμόσουν κατάλληλα τη μέθοδό τους, ώστε να αξιοποιηθεί για τη θεραπεία ανθρώπινων παθήσεων, όπως οι νευροεκφυλιστικές (π.χ. Πάρκινσον). Οι σκώληκες, όταν δέχονται τους υπέρηχους (που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν), αλλάζουν κατεύθυνση. Οι κινητικοί νευρώνες στον εγκέφαλο των σκωλήκων ενεργοποιούνται κατάλληλα, αφού το νευρικό τους σύστημα έχει προηγουμένως τροποποιηθεί, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πλέον στα ερεθίσματα των υπερήχων (κανονικά αυτό δεν συμβαίνει).

Η οπτογενετική είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, όμως έχει τις δικές της δυσκολίες, καθώς οι επιστήμονες συνήθως πρέπει να κάνουν νευροχειρουργική επέμβαση για να εισάγουν βαθιά στον εγκέφαλο μια οπτική ίνα, που θα διοχετεύει το φως. Όμως στην περίπτωση της ηχογενετικής τέτοια επέμβαση δεν χρειάζεται, καθώς οι υπέρηχοι «τρυπώνουν» παντού με μη επεμβατικό τρόπο.

Εκτός από τους νευρώνες, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κύτταρα της καρδιάς, των μυών και αλλού.