Καμία χώρα, παγκοσμίως, δεν κατάφερε να φθάσει τους στόχους σε ό,τι αφορά τον θηλασμό, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF, του ΠΟΥ και του Global Breastfeeding Collective, μίας πρωτοβουλίας με στόχο την αύξηση των ποσοστών θηλασμού.

Πιο συγκεκριμένα, από την αξιολόγηση 194 κρατών, βρέθηκε ότι μόλις το 40% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά (δηλαδή καταναλώνουν μόνο μητρικό γάλα), καθώς και ότι μόνο 23 χώρες έχουν αποκλειστικά ποσοστά θηλασμού άνω του 60%.

Τα αριθμητικά αυτά μεγέθη φαντάζουν ακόμη πιο απογοητευτικά, αν αναλογιστεί κάποιος ότι σήμερα γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός προσφέρει γνωσιακά και άλλα οφέλη για την υγεία βρεφών και μητέρων. Ειδικά, δε, για τους 6 πρώτους μήνες ζωής, βοηθά στην πρόληψη της διάρροιας και της πνευμονίας, δύο κύριες αιτίες θανάτου στα βρέφη. Αντίστοιχα, οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού, δύο κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.

θηλασμός δίνει στα μωρά το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή" δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, τονίζοντας παράλληλα ότι "το μητρικό γάλα λειτουργεί σαν το πρώτο εμβόλιο του μωρού, προστατεύοντας τα βρέφη από δυνητικά θανατηφόρα νοσήματα και δίνοντάς τους όλη την τροφή που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν".

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι βάσει στοιχείων που ήρθαν στο φως κατά την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού, μια επένδυση μόνο 4,7 δολαρίων ανά νεογέννητο, κάθε χρόνο, θα ήταν αρκετή για να αυξηθεί το παγκόσμιο ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών έως 50% έως το 2025.

Επενδύοντας σε αυτόν τον στόχο, άλλωστε, έχει υπολογιστεί ότι θα μπορούσαν να σωθούν 520.000 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών και να εξασφαλιστούν σε βάθος 10ετίας κέρδη 300 δισ. δολαρίων, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ανάγκης για υγειονομική περίθαλψη κια της αυξημένης παραγωγικότητας.

θηλασμός είναι ένα μία από τις πιο αποτελεσματικές -και οικονομικά αποδοτικές- επενδύσεις που μπορούν να κάνουν τα έθνη για την υγεία των νεότερων μελών τους και το μέλλον των οικονομιών και των κοινωνιών τους", σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Anthony Lake, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως "με την αποτυχία να επενδύσουμε στον θηλασμό, αποτυγχάνουμε και στις μητέρες και στα μωρά τους, και πληρώνουμε ένα διπλό τίμημα: σε χαμένες ζωές και σε χαμένες ευκαιρίες".