Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με άνοια ή άλλες αιτίες σύγχυσης νοσηλεύονται για μεγαλύτερα διαστήματα και έχουν χειρότερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την θεραπεία τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Stirling. 

Πρόκειται για την πρώτη -με τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού - έρευνα που αποδεικνύει ότι τα άτομα με σύγχυση που προκαλείται από άνοια ή ντελίριο έχουν χειρότερα θεραπευτικά αποτελέσματα συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όπως αναφέρει η κύρια ερευνητής, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Strirling, Emma Reynish, τα άτομα με σύγχυση ή γνωστικές διαταραχές αποτελούν πάνω από το 1/3 του πληθυσμού άνω των 65 ετών που εισάγονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων και το 50% των ασθενών άνω των 85 ετών. 

"Τα άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία με σύγχυση φαίνεται να μην έχουν καλή πρόγνωση και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, μεγαλύτερο κίνδυνο να επανεισαχθούν, ενώ συνήθως η νοσηλεία τους διαρκεί σχεδόν δύο εβδομάδες περισσότερο συγκριτικά με όσους δεν έχουν σημάδια σύγχυσης" λέει η Reynish, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι ασαφές αν τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της φροντίδας που δέχονται, αν είναι αποτέλεσμα της πάθησης ή συνδυασμός και των δύο παραμέτρων.  

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα - στην οποία συμμετείχαν 10.000 ασθενείς άνω των 65 ετών- βρήκε ότι οι ασθενείς με Διαταραχές του Γνωστικού Φάσματος (CSD), δηλαδή ντελίριο ή άνοια- παρέμειαν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 25 ημέρες, υπερδιπλάσιο με άλλα λόγια διάστημα απ΄ ότι οι υπόλοιποι ασθενείς, που παρέμειναν 11,8 ημέρες.

Παράλληλα, οι ασθενείς με CSD ήταν περισσότερο πιθανό να είχαν πεθάνει σε διάστημα ενός χρόνου από την εισαγωγή, αφού τα ποσοστά θνησιμότητας στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών είναι 40% , ενώ στους υπόλοιπους νοσηλευόμενους μόλις 26%. 

Στα άτομα με σύγχυση περιλαμβάνονται αυτά με άνοια, αυτά με ντελίριο (μία ξαφνική αλλαγή στη γνωσιακή κατάσταση κάποιου), αυτά με ντελίριο και άνοια μαζί, καθώς και άτομα με αδιάγνωση άνοια. Σημειώνεται, δε, πως το ντελίριο είναι το πιο σύνηθες (24,6%), ενώ ακολουθεί η άνοια (17,3%).