Οι άντρες καπνιστές έχουν μέχρι 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν δόντια σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ οι καπνίστριες έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Dental Research».

Ο ερευνητής, καθηγητής Thomas Dietrich, του University of Birmingham, εξήγησε ότι τα περισσότερα δόντια χάνονται ως αποτέλεσμα φθοράς ή χρόνιας περιοδοντίτιδας. Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα συνδέεται με την περιοδοντίτιδα. Όμως το κάπνισμα μπορεί να καλύψει την αιμορραγία των ούλων κι έτσι να φαίνονται πιο υγιή από ό,τι είναι. Βέβαια η διακοπή του τσιγάρου μπορεί να μειώσει αρκετά γρήγορα τον κίνδυνο.

Τελικά, ένας πρώην καπνιστής θα έχει τον ίδιο κίνδυνο για απώλεια δοντιών με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ, αν και για αυτό μπορούν να χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια. Ο Kolade Oluwagbemigun, του German Institute of Human Nutrition, δήλωσε ότι η περιοδοντίτιδα και η απώλεια δοντιών μπορεί να είναι η πρώτη εμφανής επίπτωση στην υγεία ενός καπνιστή. Τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, και βασίζονται σε στοιχεία 23.376 συμμετεχόντων, από τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της απώλειας δοντιών ήταν πιο ισχυρή σε νεότερους ανθρώπους σε σχέση με άλλες ομάδες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν σαφώς ότι η σχέση εξαρτιόταν από τη δόση. Όσοι κάπνιζαν πολύ, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας δοντιών, σε σχέση με όσους κάπνιζαν λιγότερα τσιγάρα.