Το 2013 και το 2014 δύο ομάδες κατάφεραν, ελέγχοντας τοn διαβήτη τους, να  πεζοπορήσουν με επιτυχία στο όρος Κιλιμάντζαρο και στο Μάτσου Πίτσου.

Φέτος η ομάδα αποτελείται αποκλειστικά από νέους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1,  ηλικίας 15-20 ετών, από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τη Βραζιλία, τον Καναδά και την Ινδία. Σκοπός της προσπάθειας ήταν να δείξει  στην παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη τύπου 1 ότι, έχοντας  έλεγχο του διαβήτη,  μπορούν να ζήσουν τα όνειρά τους. Η ομάδα έχει στόχο ν’ αποτελέσει πρότυπο για όλα τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 σε όλο τον κόσμο και να τα εμψυχώσει  στην καθημερινή τους προσπάθεια για τον έλεγχο του διαβήτη.

Για την υποστήριξη της ενέργειας “T1D YOUTH Challenge” στα Λευκά Όρη της Κρήτης, ο Τομέας Διαβήτη της Sanofi ένωσε τις δυνάμεις του με τους διοργανωτές της αποστολής, “SWEET e.V.” και “World Diabetes Tour”, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να δώσει ελπίδα σε όλα τα άτομα, και ιδιαίτερα στους νέους που ζουν με διαβήτη τύπου 1, ώστε να συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Την 24η Αυγούστου η ομάδα των εξερευνητών ξεκίνησε την πεζοπορία από τη Χώρα των Σφακίων και, περνώντας μέσα από το Φαράγγι της Σαμαριάς, έφθασε στην κορυφή του βουνού Γκίγκιλος (2.080 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας), στα Λευκά Όρη. Το μονοπάτι είναι εξαιρετικά βραχώδες και η ομάδα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά την πεζοπορία σε τόσο ανώμαλο έδαφος. Πεζοπορούσε κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα και έφτασε στον προορισμό της την 27η  Αυγούστου.

Η ομάδα της T1D YOUTH Challenge διέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το θετικό μήνυμα ότι ακόμα και όταν η πρόκληση είναι δύσκολη, με τη σωστή προετοιμασία και την καλή γνώση των διατροφικών και φυσικών αναγκών του σώματος, ο έλεγχος του διαβήτη τύπου 1 είναι εφικτός και μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μία ζωή γεμάτη ευκαιρίες.