Το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας με το νησιώτικο χαρακτήρα του επιβάλλει τη χρησιμοποίηση της περιτοναϊκής κάθαρσης ως μέθοδο εκλογής για τους νησιώτες, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η θεραπεία είναι απλή, διεξάγεται από τον ίδιο τον ίδιο τον ασθενή ή τους συγγενείς του στο σπίτι του, δεν  απαιτεί πάγιες εγκαταστάσεις και μόνο μια φορά τον μήνα είναι αναγκαία η μετακίνησή του σε εξειδικευμένο κέντρο. Για όλους αυτούς τους λόγους η μέθοδος είναι πιο οικονομική από την αιμοκάθαρση, τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας. Και οι δυο μέθοδοι, όμως, είναι το ίδιο αποτελεσματικές.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης εξοικονόμησης πόρων για την υγεία των ανασφάλιστων πολιτών της μόνο το 6% των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υποβάλλεται σε περιτοναϊκή κάθαρση. Το ποσοστό αυτό στις Σκανδιναβικές χώρες ανέρχεται στο 25% , στη Νέα Ζηλανδία στο 50% και στο Χονγκ-Κόνγκ στο 75%. Πιο δυσάρεστη είναι η διαπίστωση της φθίνουσας πορείας του ποσοστού των  ασθενών που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το 2008 ανερχόταν στο 10% και το 2014 στο 6%. Η παρατήρηση αυτή υποδηλώνει την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για τον περιορισμό της σπατάλης στο χώρο της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Αύριο ξεκινά στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιτοναϊκής Κάθαρσης. Oργανώνεται από τη Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον διευθυντή της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης του ΠΑΓΝΗ κ.  Κώστα Περάκη.

Κορυφαίο γεγονός του συνεδρίου θα αποτελέσει η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην προέδρου του ΙΤΕ κ. Ελευθέριου Οικονόμου, με θέμα την επιστημονική έρευνα ως προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη. Όπως εξηγεί ο κ. Περάκης, στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής και της κοινωνικής κρίσης έχει αγνοηθεί η επιστημονική κρίση που διέρχεται η χώρα, τόσο από τους πολιτικούς φορείς, όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο κ. Οικονόμου έχει υπηρετήσει την έρευνα ως κορυφαίος ερευνητής ο ίδιος και από επιτελικές θέσεις σε εθνικό επίπεδο είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο να προτείνει λύσεις στο τεράστιο, αυτό, εθνικό πρόβλημα που οδηγεί τους νέους Έλληνες ερευνητές στο εξωτερικό. Εγγύηση αποτελεί το έργο του, το οποίο  ανάδειξε το ΙΤΕ σε διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό ίδρυμα.

Η ομιλία του θα γίνει στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου αύριο, στις 19.40 μ.μ., στο ξενοδοχείο Ατλαντίς στο Ηράκλειο.