Πιο επικίνδυνη ακόμη και από την παχυσαρκία είναι για την υγεία η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σύμφωνα με νεα έρευνα αμερικανών επιστημόνων, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε αμερικανικό συνέδριο ψυχολογίας. 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Brigham Young, αναλύοντας τα στοιχεία 218 μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μοναξιά αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, το οποίο μάλιστα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως φάνηκε από την εξέταση των δεδομέων 3,7 εκατομμυρίων ατόμων, ενώ οι μοναχικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν φθάσουν τα 70, οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν 30%. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα διατρέχουν 30% μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτό; Όπως επισημαίνει η Καθηγήτρια Ψυχολογίας και επικεφαλής της έρευνας Julianne Holt-Lunstad παρόλο που η κοινωνική σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους αποτελεί θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη, ζωτική για την ευημερία και την επιβίωση, ένα ολοένα και πιο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βιώνει συχνά την εμπειρία της απομόνωσης, με αρκετούς ανθρώπους μάλιστα να μην βλέπουν κανένα συγγενή ή φίλο τους στη διάρκεια ενός μήνα και έχουν την τηλεόραση ως μόνη συντροφιά.

"Πολλές χώρες σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επιδημία μοναξιάς και το πρόβλημα θα χειροτερέψει. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό" είπε χαρακτηριστικά η Julianne Holt-Lunstad.

Μελέτη του Harvard, αξίζει επίσης να σημειωθεί, είχε και εκείνη καταδείξει πως η έλλειψη φίλων συνδέεται με αυξημένο στρες, αλλά και με αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ενισχύει τον κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα.