Τις καταβολές του ΕΟΠΥΥ περιμένουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά για να προχωρήσουν σε αναστολή της κινητοποίησής τους.

Η διοίκηση του Οργανισμού, ανακοίνωσε χθες ότι κατατέθηκαν πάνω από 152 εκ. ευρώ για τις υποβολές φαρμάκου μηνός Μαΐου, ενώ ως το τέλος του μηνός αναμένεται να αποζημιωθούν και για τη δαπάνη φαρμάκου του μηνός Ιουνίου.

Σε ότι αφορά τα αναλώσιμα και λοιπά υλικά, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε για ολοκλήρωση των πληρωμών Μαρτίου εντός του Αυγούστου.

Στο μεταξύ, οι υπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ ανεβάζουν  το ποσοστό εκκαθάρισης του συνόλου των υποβολών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για ολόκληρη τη χώρα σε ποσοστά πάνω από 95% και το 91%, αντίστοιχα. Όσο για τις πληρωμές, εκτιμάται ότι έχει πληρωθεί το 83% της οφειλής του Ιανουαρίου και το 73% της οφειλής Φεβρουαρίου στα φαρμακεία της χώρας. 

Σε ότι αφορά τα φαρμακεία της Αττικής υπολογίζεται ότι έχει πληρωθεί το 81% του Ιανουαρίου και το 60% του Φεβρουαρίου, ενώ για τα φαρμακεία του Πειραιά, το ποσοστό φτάνει το 90% για τον Ιανουάριο και το 84% για τον Φεβρουάριο.

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος, σημείωσε πως η σημερινή κατάθεση στον λογαριασμό του ΦΣΑ για λογαριασμό των μελών του εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ έφθασε τα εξής ποσά :

  • 99.987,90 ευρώ που αφορούν πληρωμές Ιανουαρίου για 97 φαρμακεία και 
  • 100.284,77ευρώ που αφορούν πληρωμές Φεβρουαρίου για 150 φαρμακεία.

Πρόσθεσε ότι για τον Ιανουάριο υπάρχουν ακόμα 993 φαρμακεία απλήρωτα και για τον Φεβρουάριο 1.774 φαρμακεία.

Καθώς τα ποσά αυτά απέχουν σημαντικά από τα 152 εκ. ευρώ που δηλώθηκε ότι κατατέθηκαν, ο κ. Λουράντος, τόνισε ότι η υπόσχεση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για πληρωμή όλων των φαρμακείων, αποδεικνύεται χωρίς αντίκρισμα, και υπογράμμισε ότι βάσει της σύμβασης, στις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχει καταβληθεί και ο Μάρτιος, ενώ ανακοίνωσε τη συνέχιση της κινητοποίησης.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί θα συνεδριάσουν και σήμερα, αφότου προηγουμένως ελέγξουν τις καταβολές που έγιναν χθες. Εφόσον επιβεβαιωθεί η καταβολή των ποσών που ανακοινώθηκαν, τότε θα προτείνουν την αναστολή της κινητοποίησης.

Σημειώνεται ότι όπως διευκρινίστηκε από την Ομοσπονδία Ασθενών με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο ΕΟΠΥΥ  θα προχωρήσει στη διάθεση αναλωσίμων υλικών από τα φαρμακεία του, μόνο στην περίπτωση που η «αναστολή πίστωσης» αναλώσιμου υγειονομικού υλικού συνεχιστεί και μόνο τότε.