Με τροφική δηλητηρίαση και όχι με hangover... μπορεί να καταλήξουν όσοι απολαμβάνουν κάποια τα πλέον δημοφιλή κοκτέιλ, όπως είναι το Moscow Mules, σερβιρισμένα σε κούπες από χαλκό.  

Αυτό προειδοποιούν οι ειδικοί υγείας από το Τμήμα Αλοολούχων Ποτών της Αϊόβα, με αφορμή σχετικούς ελέγχους γύρω από την ασφάλεια της χρήσης χαλκού και κραμμάτων χαλκού σε αντικείμενα που έρχονται σε άμεση επαφή με φαγητά και ποτά.  

Έτσι, την ίδια ώρα που ως γνωστόν σε χώρες όπως η Ινδία το μέταλλο χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακό όταν σερβίρεται νερό, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για το Φαγητό, της Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων, ο χαλκός απαγορεύεται να έρχεται σε άμεση επαφή με φαγητά και ποτά που έχουν pH κάτω από 6, όπως είναι το ξύδι, ο χυμός φρούτων και το κρασί.  

Ωστόσο πολλά από τα δημοφιλή κοκτέιλ, όπως το Moscow Mule, ενώ περιέχουν χυμό λεμόνι (ιδιαίτερα όξινο δηλαδή pH) σερβίρονται συνήθως σε χάλκινες κούπες, όπως αποδεικνύεται εξάλλου και από τις εκατοντάδες αναρτήσεις χρηστών στα social media.

"Όταν οι επιφάνειες από χαλκό ή κράμματα χαλκού έρχονται σε επαδή με όξινα τρόφιμα, ο χαλκός ενδεχομένως να διηθηθεί στο φαγητό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση οδηγώντας σε στομαχόπονο, διάρροια, εμετούς και χλόμιασμα" επισημαίνεται από τους επιστήμονες του Τμήματος Αλκοολούχων Ποτών της Αϊόβα. 

Αξίζει πάντως να διευκρινιστεί ότι η προειδοποίηση αυτή δεν ισχύσει για τα σκεύη που είναι επενδυμένα στο εσωτερικό με κάποιο διαφορετικό μέταλλο, όπως νικέλιο ή ανοξείδωτο χάλυβα.