Μπορεί η ανάλυση φωτογραφιών μας στα social media να οδηγήσει στη διάγνωση της κατάθλιψης; Η απάντηση είναι ναι, και μάλιστα, όσο απίστευτο κι αν φαντάζει, αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ήδη ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, οι έγκυρες "διαγνώσεις" του οποίου κυμαίνονται στο 70%!

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Harvard και Vermont ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο θα μπορεί εντοπίζει τις πρόωρες ενδείξεις κατάθλιψης και να προειδοποιεί τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικο EPJ Data Science, κάποια από τα δείγματα κατάθλιψης μπορεί να είναι το συχνό "ποστάρισμα" φωτογραφιών σε κοινωνικά δίκτυα όπως Instagram ή Facebook, καθώς και η προτίμηση σε φωτογραφίες που απεικονίζουν πρόσωπα και που κάνουν σπανιότερα χρήση φίλτρων.

Το πρόγραμμα, έως σήμερα, έχει δοκιμαστεί με την ανάλυση 43.950 φωτογραφιών που μοιράστηκαν στα social media 166 χρήστες, εκ των οποίων οι 71 έχουν διαγνωσθεί κλινικά με κατάθλιψη. Το ποσοστό, δε, επιτυχίας των ευρημάτων του είναι γύρω στο 70%, έναντι 42% που έχουν σήμερα παθολόγοι και γενικοί γιατροί (όχι ψυχίατροι ή ψυχολόγοι).

"Με δεδομένη το ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στο διαδίκτυο, η δυνατότητα αλγοριθμικής ταυτοποίησης και έγκαιρης προειδοποίησης των πρώιμων σημαδιών για πολλές ψυχικές και σωματικές ασθένειες είναι τεράστια" λέει ο Δρ Christopher Danforth, ένας εκ των ερευνητών. Και προσθέτει: "Φανταστείτε μια εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο τηλέφωνό σας, η οποία σας προειδοποιεί να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ενδεχομένως προτού να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα".

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντως, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα γύρω από το θέμα, με τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού ατόμων, ώστε να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε μίας ευρείας κλίμακας πρόγραμμα προειδοποίησης.