Την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα βελτιωμένο πακέτο παρεμβάσεων για τα άτομα που ξεκινούν καθυστερημένα τη λήψη αντιρετροϊκής θεραπείας (ART) προτείνει σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),  σε μία προσπάθεια να μειωθεί η θνησιμότητα και οι ευκαιριακές λοιμώξεις στην πληθυσμιακή αυτή ομάδα. 

Σήμερα, περίπου ένα 10% των ατόμων με προχωρημένο νόσο HIV (ορίζονται από τον ΠΟΥ ως αυτοί που έχουν αριθμό CD4 κυττάρων κάτω των 200/ mm3 ή που έχουν ευκαιριακή λοίμωξη σχετική με τον ιό- πεθαίνει εντός των τριών πρώτων μηνών από την έναρξη της θεραπείας. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι, τα άτομα με χαμηλό αριθμό CD4 κινδυνεύουν να εμφανίσουν ή και να χάσουν τη ζωή τους από φυματίωση (TB), κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα και άλλες σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς το σώμα τους δεν μπορεί να διατηρήσει επαρκή ανοσολογική αντίδραση.

Όσοι καθυστερούν να ξεκινήσουν να λαμβάνουν θεραπεία, επίσης, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο -με την έναρξη της θεραπείας- να παρουσιάσουν φλεγμονώδες σύνδρομο ανασύστασης του ανοσοποιητικού (IRIS) καθώς η ανοσολογική απόκριση αμέσως μετά την έναρξη της θεραπείας είναι τόσο ισχυρή που επιδεινώνει τις υπάρχουσες λοιμώξεις ή οδηγεί σε νέες λόγω της έντονης φλεγμονής.

Οι νέες συστάσεις

Το "καινούργιο" με τις συστάσεις που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ κατά τη διάρκεια επιστημονικού Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας AIDS (IAS) το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στο Παρίσι, βρίσκεται κυρίως στη δομή τους, καθώς το πακέτο των παρεμβάσεων παρέχει όχι τόσο καινούργιες οδηγίες, αλλά μια τυποποιημένη και απλουστευμένη δέσμη μέτρων για τους κλινικούς ιατρούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ζητά screening για φυματίωση σε συμπτωματικούς ασθενείς, καθώς και έλεγχο του κρυπτοκοκκικού αντιγόνου σε άτομα με αριθμό CD4 κάτω των 100 κυττάρων/ mm3. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των δύο εξετάσεων, τότε θα ξεκινούν εντατικό πρόγραμμα προφύλαξης και προληπτικής αγωγής, ταχεία έναρξη ART προφυλακτικής αγωγής (αν όχι αμέσως, εντός επτά ημερών από τη διάγνωση) και ενισχυμένη υποστήριξη.

Από κλινικές μελέτες φάνηκε εξάλλου ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα από το ενισχυμένο πακέτο μέτρων αντιμικροβιακής προφύλαξης σε προγράμματα υγειονομικής παρέμβασης στην υποσαχάριο Αφρική. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι μετά από 24 εβδομάδες από την λήψη αγωγής, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 27% χαμηλότερο μεταξύ των ασθενών και μάλιστα τα οφέλη από την παρέμβαση διατηρήθηκαν 48 εβδομάδες. Αυτοί οι ασθενείς είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, συμβάντα που σχετίζονται με το φλεγμονώδες σύνδρομο ανασύστασης του ανοσοποιητικού, φυματίωση, κρυπτοκοκκικές λοιμώξεις και άλλες σοβαρές ευκαιριακές λοιμώξεις.