Σε αγώνα δρόμου για την εκκαθάριση των οφειλομένων clawback από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ επιδίδεται η διοίκηση του Οργανισμού, στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών να έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη των υποχρεωτικών επιστροφών ως το τέλος Αυγούστου.

Και καθώς οι πάροχοι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί σημαντικά ποσά για τις υπηρεσίες που έχουν παράσχει στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, η καταβολή του clawback φαντάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες...

Ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ. Σωτήρης Μπερσίμης έχει τις τελευταίες ημέρες απανωτές συναντήσεις με εκπροσώπους των παρόχων του οργανισμού για τη διευθέτηση του ζητήματος, με αρχικό στόχο την εκκαθάριση τουλάχιστον σε επίπεδο συμψηφισμού των οφειλών από την κάθε πλευρά.

Μόνο που για να γίνει δυνατός ο συμψηφισμός, πρέπει να έχει προηγηθεί εκκαθάριση των οφειλομένων και από τις δύο πλευρές. Και για την εκκαθάριση αυτή, απαιτείται κατ΄ αρχήν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των παρόχων, αλλά και έγγραφη συγκατάθεση του κάθε παρόχου ξεχωριστά, ότι επιτρέπει στον Οργανισμό να προχωρήσει στον συμψηφισμό των οφειλών.

Καθώς η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, ο πρόεδρος του Οργανισμού κάλεσε χθες τους εκπροσώπους των παρόχων (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστηριακούς γιατρούς, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, φυσικοθεραπευτές κλπ), με στόχο η συγκατάθεση των παρόχων να γίνει μέσω των συλλόγων τους, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πιεστικός.

Δυστυχώς όμως, οι εκπρόσωποι των παρόχων δεν φάνηκε να συμμερίζονται την πίεση του προέδρου, για την λογιστική τακτοποίηση του Οργανισμού, κυρίως λόγω ... θερινών διακοπών...

Όλοι οι εκπρόσωποι των παρόχων έκαναν λόγο για υπηρεσίες οι οποίες υπολειτουργούν λόγω διακοπών, για δυσκολία απόκτησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας καθώς τα οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ συσσωρεύονται, αλλά και για προσωπική επιλογή του κάθε παρόχου ξεχωριστά να προχωρήσει στον συμψηφισμό ή όχι.

Το αποτέλεσμα ήταν οι συναντήσεις να καταλήξουν χωρίς οριστικό συμπέρασμα, οπότε από αύριο ο κ. Μπερσίμης θα ξεκινήσει νέο αγώνα δρόμου, στέλνοντας επιστολή σε κάθε ένα πάροχο, ζητώντας την προσκόμιση των απαιτούμενων στοιχείων, για να προχωρήσει η εκκαθάριση και ο συμψηφισμός μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του κάθε παρόχου υγείας - επιχείρησης ή φυσικού προσώπου - ξεχωριστά.

Νέο Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ

Την ίδια στιγμή βέβαια, η πίεση εντείνεται, δεδομένου ότι το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ έχει καταργηθεί από την ψήφιση του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και αναμένεται από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, να ορίσει το νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Πάντως σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το νέο νόμο, το νέο διοικητικό συμβούλιο δεν πρόκειται να οριστεί νωρίτερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10 ημέρες οι εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν τον εκπρόσωπό τους στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.