Ελπίδες ότι σύντομα θα έχουμε μία αποτελεσματική θεραπεία κατά του ιού Ζίκα γεννά η ανακάλυψη μίας ομάδας επιστημόνων από την Αμερικη, οι οποίοι κατάφεραν να παρασκευάσουν από φύλλα καπνού ένα ασφαλέστερο, δραστικότερο και οικονομικά αποδοτικότερο εμβόλιο συγκριτικά με τα υπάρχοντα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU) εστίασαν στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα επιτίθεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του ιού Ζίκα, την πρωτεΐνη DIII, η οποία έχει ρόλο "κλειδί" στη μόλυνση των ανθρώπων. 

"Ο Τομέας ΙII έχει μία μοναδική ευθεία DNA για τον ιό Ζίκα, και εμείς την εκμεταλλευθήκαμε προκειμένου να παράξουμε μία ισχυρή και προστατευτική ανοσοποιητική απάντηση μοναδική για τον ιό" εξηγεί ο κύριος ερευνητής και επιστήμονας του Ινστιτούτου Βιοσχεδιασμού του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Qiang Chen.

Η μελέτη

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, στο πλαίσιο των προκλινικών μελετών ο πρωτεϊνικός φάκελος καλλιεργήθηκε σε βακτήρια και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε ώστε να προετοιμάσει τον πρωτεϊνικό τομέα DIII.

α αρχικά πειράματα ανοσοποίησης σε ποντίκια προκάλεσαν κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις και ανοσοαποκρίσεις αντισωμάτων που φάνηκε να παρέχουν 100% προστασία απέναντι σε πολλά στελέχη του ιού Ζίκα" σχολίασε ο Chen.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο δοκιμών, δε, χρησιμοποιήθηκε ολόκληρος ο πρωτεϊνικός φάκελος του Ζίκα για το εμβόλιο, καθώς οι Τομείς I και II του πρωτεϊνικού του φακέλου είναι παρόμοιοι με εκείνον του Δυτικού Νείλου και του Δάγκειου Πυρετού. Στόχος ήταν να δουν αν αυτό προκαλεί κάποια επικίνδυνη διασταυρούμενη ανοσολογική αντίδραση.

Ο Chen δηλώνει πάντως πεποισμένος ότι το νέο αυτό εμβόλιο αυτό που βασίζεται στην DIII πρωτεϊνη vaccine είναι ασφαλές καθώς χρησιμοποιεί το μικρότερο και αφαλέστερο μέρος του ιού Ζίκα το οποίο ωστόσο και εκείνο μπορεί να παράξει μία ισχυρή ανοσολογική απάντηση.