Τον "ασκό του Αιόλου", ανοίγει το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ιατρικών συλλόγων που βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση μέχρι αύριο το μεσημέρι, καθώς οι εκπρόσωποι των γιατρών καταγγέλλουν ότι επιχειρείται απαξίωση των τοπικών ιατρικών συλλόγων και πρωτοκαθεδρία του ΠΙΣ με στόχο να "εξωστρακίζονται" οι θέσεις του ιατρικού κόσμου όταν "ενοχλούν".

ΙΣΘ
Μετά τη χθεσινή αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δήλωσή του τόνισε ότι:

"Το νομοσχέδιο που αναμέναμε από χρόνια είναι άτολμο, παλαιοσυνδικαλιστικό και ανεπαρκές.
Οι αλλαγές που επιφέρει περιορίζουν το ρόλο των ιατρικών συλλόγων. Απηχώντας  το πνεύμα μιας άλλης εποχής, όπως αυτή εκφράζεται από το σημερινό προεδρείο του Π.Ι.Σ., μεταφέρει «κινηματική» και «συνδικαλιστική» λογική αταίριαστη για Ν.Π.Δ.Δ.
Επιπλέον εξασφαλίζει στο διηνεκές έναν καλά ελεγχόμενο και υπάκουο στο υπουργείο Π.Ι.Σ., που σαν τον σημερινό, θα εξοστρακίζει τις θέσεις του ιατρικού κόσμου όταν αυτές ενοχλούν. Αυτό που ζούμε την τελευταία τριετία με τον Π.Ι.Σ. να λειτουργεί ως συμπαραστάτης της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, στον ΕΟΠΥΥ, στην ΠΦΥ, κόντρα στην πλειονότητα των ιατρών, θωρακίζεται και νομικά.
Προ 15 ημερών, όταν οι σύλλογοι που εκπροσωπούμε πάνω από 45.000 από τις 60.000 των ιατρών της χώρας, ζητήσαμε την απόσυρση του νόμου για την Π.Φ.Υ. ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. στη Βουλή «εποίησε την νήσσαν». Τώρα θα παραταθεί η θητεία του για 1 χρόνο.
Ανταποδοτικό, αλλά από άλλη εποχή".

ΙΣΠ 
Από την πλευρά των γιατρών της Πάτρας, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών  (ΙΣΠ) κ. Άννα Μαστοράκου, υπογράμμισε ότι "σε μία εποχή που οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας αγωνιούν για την κρίσιμη κατάσταση της δημόσιας υγείας και του ιατρικού δυναμικού, αποκλεισμένοι από το δημόσιο διάλογο με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, έρχεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε, η κατάθεση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας. Κυρίαρχος σκοπός του είναι η παράταση της τρέχουσας θητείας του Π.Ι.Σ. και των Ι.Σ. κατά ένα έτος και η νομική διασφάλιση της μονοκαθεδρίας του Π.Ι.Σ.. Θέτοντας μέγιστο ζήτημα ηθικής τάξεως και συνταγματικότητας του μέτρου, όταν μάλιστα υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων περί προκήρυξης εκλογών. Είναι η τελική επιβράβευση του ΥΥΚΑ σε έναν Π.Ι.Σ. που εξυπηρετεί τις πολιτικές του τελευταίου, και όχι τις θέσεις του ιατρικού κόσμου.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον σκοταδισμού και δημοκρατικής αδιαφάνειας, είναι επιτακτικό να μην επιτραπεί νομοθετικά η μετατροπή των Ι.Σ. σε διοικητικές "μαριονέτες". 

Την τελευταία διετία, η προσπάθεια απαξίωσης των Ι.Σ., γιγαντώνεται συστηματικά με την ενεργό συμμετοχή του Π.Ι.Σ., που προσπαθεί να ασκήσει κατασταλτική πίεση στην αυτόνομη δράση μεγάλων και μικρότερων Ι.Σ.,  όταν αντιτίθενται στους εκάστοτε πολιτικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας. Η απαίτηση για αποκλειστική επικοινωνία των Ι.Σ. με την κεντρική εξουσία μέσω Π.Ι.Σ., δημιουργεί ένα ισχυρό φίλτρο, μέσα από το οποίο ως δια μαγείας, συστηματικά χάνουν οι ιατροί τα δικαιώματά τους ενώ η εξουσία κερδίζει πάντα δύναμη επιβολής στον ιατρικό κόσμο".  

Η κ. Μαστοράκου σημείωσε ακόμη, ότι οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Π.Ι.Σ. δεν είναι αποφάσεις a la carte, η λάμψη των οποίων ενισχύεται ή ξεθωριάζει ανάλογα με τις προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Απόφαση Γ.Σ. προ τριετίας που θεσπίζει απόλυτες εξουσίες στον Π.Ι.Σ. είναι κυρίαρχη, ενώ πρόσφατες αποφάσεις Γ.Σ., χάνονται σε παρασκηνιακές "μαύρες τρύπες".  

Και διερωτήθηκε: "Πού χάθηκε η απόφαση απόρριψης του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, η απόφαση για κατάθεση ψηφισμένης πρότασης του Π.Ι.Σ. για την ΠΦΥ, πώς εξαϋλώθηκαν οι αποφάσεις κινητοποίησης κατά του ΕΦΚΑ, πώς χάθηκαν οι κόκκινες γραμμές κατά της αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος;".

Καταλήγοντας η κ. Μαστοράκου σημείωσε: " Όσο το φύλλο πορείας του Π.Ι.Σ. είναι υποτελές και φιλοκυβερνητικό, τόσο θα ισοπεδώνονται αιτήματα και δικαιώματα του ιατρικού κόσμου. Άλλωστε είναι γνωστές οι αήθεις προσωπικές επιθέσεις κατά Προέδρων Ι.Σ. από τον φιλοκυβερνητικό γενικό γραμματέα του Π.Ι.Σ., ο οποίος πιθανά να εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του. 

Οι διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων φέρουν τεράστια ευθύνη  για το μέλλον του ιατρικού δυναμικού της χώρας, οφείλουν να σταθούν αντάξιοι του θεσμικού τους ρόλου και να αντισταθούν σθεναρά στον κατήφορο απαξίωσης και εμπαιγμού".