Επεκτείνεται η χρήση της αντικαρκινικής εξέτασης Oncotype DX και στη διάγνωση για την εφαρμογή ή όχι χημειοθεραπείας σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, πέραν της αρχικής εφαρμογής της για επιλογή θεραπευτικού σχήματος στις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε συζητήσεις με την εταιρία που εφαρμόζει την εξέταση αυτή, στο πλαίσιο επαναφοράς της εξέτασης μετά την υποχρεωτική κατάργησή της από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η δικαστική απόφαση για την κατάργηση της εφαρμογής της εξέτασης, αφορούσε το ηλικιακό όριο που έθετε σε γυναίκες μέχρι 65 ετών, όμως με νεώτερη απόφαση που ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας, η εξέταση θα καλύπτει και γυναίκες μεγαλύτερες των 65 ετών. Παράλληλα, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται και για τη διάγνωση της ενδεδειγμένης χημειοθεραπείας για άνδρες πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη.

Στο μεταξύ, μετά από συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Ένωση Καρκίνου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτ. Μπερσίμη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα θα προβλέπει την πλήρη κάλυψη της εξέτασης από τον Οργανισμό, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών, καθώς και σε άλλες βελτιώσεις που είχε διαπιστωθεί ότι ήταν απαραίτητες.

Για την πλήρη κάλυψη της εξέτασης, απ΄ ευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρία που διενεργεί την εξέταση στη χώρα μας, τόσο για την επέκταση της εφαρμογής της όσο και για την τιμή με την οποία θα χρεώνεται στο εξής ο ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του προέδρου του Οργανισμού, μέχρι να υπογραφεί και να ισχύσει η νέα απόφαση επαναφοράς της εξέτασης, οι ασθενείς που έχουν ανάγκη τη διενέργειά της, δεν χρειάζεται να περιμένουν. Θα προχωρούν κανονικά στην υποβολή της προβλεπόμενης αίτησης, η οποία θα εγκρίνεται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του Οργανισμού και στη συνέχεια θα προχωρεί η ασθενής στην πραγματοποίησή της.