Το να νιώθεις άσχημα, όταν νιώθεις άσχημα, σε κάνει να νιώθεις χειρότερα... Μπερδευτήκατε; Κι όμως αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας που εκπόνησαν επιστήμονες από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Berkeley.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, η επιστημονική ομάδα εξετάζοντας για ένα 6μηνο την αλληλεπίδραση της συναισθηματικής αποδοχής και της ψυχικής υγείας σε 1.300 ενήλικες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πίεση να νιώσουμε ευδιάθετοι μας κάνει τελικά κακοδιάθετους, ενώ αντίθετα η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, μακροπρόθεσμα.

"Βρήκαμε ότι τα άτομα που συστηματικά αποδέχονται τα αρνητικά τους συναισθήματα βιώνουν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, κάτι που τελικά τους οδηγεί να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία" αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Berkeley και κύρια συγγραφέας της μελέτης, Iris Mauss.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό. Εκτιμούν ωστόσο ότι η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων μας βοηθά "να μην τους δίνουμε και τόση πολλή σημασία", ενώ από την άλλη πλευρά το να κρίνουμε συνέχεια τα συναισθήματά μας οδηγεί τελικά στο να τα ενισχύουμε.

"Καταλήξαμε στο ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τις ίδιες τις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις μας είναι πραγματικά σημαντικός για τη συνολικότερη ευεξία μας" τονιζει ο επικεφαλής της έρευνας Brett Ford, αν. Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Και συμπληρώνει: "Τα άτομα που αποδέχονται αυτά τα συναισθήματα χωρίς να κρίνουν ή να προσπαθούν να τα αλλάξουν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το στρες τος πιο επιτυχώς".

Επόμενος στόχος των ερευνητών τώρα είναι να εξετάσουν άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το γιατί κάποια άτομα αποδέχονται ευκολότερα τα αρνητικά τους συναισθήματα και κάποια άλλα όχι, όπως είναι η κουλτούρα και η ανατροφή.