Σημαντική πρόοδος σημειώνεται από τους επιστήμονες σε ό,τι αφορά την μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους σε ανθρώπους, με μία ομάδα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων μάλιστα να ανακοινώνει πρόσφατα ότι κατάφερε να δημιουργήσει γουρούνια που για πρώτη φορά είναι απαλλαγμένα από ιούς δυνητικά επικίνδυνους για έναν άνθρωπο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο περιοδικό "Science", οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γενετίστρια Λούχαν Γιανγκ του Πανεπιστημίου Harvard και της εταιρείας βιοτεχνολογίας eGenesis μετά από εκτεταμένη έρευνα πέτυχαν -με τη βοήθεια της μεθόδου ακριβείας CRISPR να "καθαρίσουν" πειραματόζωα από 25 ιούς PERV, που αποτελούσαν και βασικό "τροχοπέδη" στις προσπάθειες για μεταμόσχευση από χοίρους. 

Έως τώρα μάλιστα έχει γίνει εφικτό να γεννηθούν 37 μεταλλαγμένα και στη συνέχεια κλωνοποιημένα γουρουνάκια, εκ των οποίων τα 15 ζουν ακόμη, με το μεγαλύτερο σήμερα να είναι ήδη τεσσάρων μηνών.

Οι χοίροι έχουν γίνει αντικείμενο μελετών εδώ και πολλά χρόνια λόγω του γεγονότος ότι η παρόμοια με των ανθρώπων ανατομία τους τους καθιστά δυνητικούς δότες οργάνων (ξενομεταμόσχευση). Το πρόβλημα ωστόσο που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες είναι οι ιοί που έχουν ενσωματωθεί στο DNA των χοίρων εδώ και χιλιάδες γενιές και δεν επιτρέπει τη μεταμόσχευση οργάνων, όπως είναι η καρδιά, το ήπαρ, τα νεφρά  και οι πνεύμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες κυττάρων στο εργαστήριο είχαν δείξει ότι αυτοί οι λεγόμενοι "ενδογενείς ρετροϊοί των χοίρων" (PERVs) μπορούν να διεισδύσουν στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που δημιουργεί άλλωστε και τους φόβους ότι λόγω αυτού οι παθήσεις αυτές (π.χ. αυτοάνοσες παθήσεις) θα μπορούσαν να "περάσουν" και στους ανθρώπους με τις μεταμοσχεύσεις.