Και, όχι, δεν έχει αναπτύξει κάποια καινοτόμο θεραπεία για τη χρωμοσωμική διαταραχή. Όπως αποδεικνύεται, η λύση είναι απλούστερη και πολύ πιο επιθετική: Χρησιμοποιώντας προγεννητικές εξετάσεις και άμβλωση "εξαφανίζουν" τα παιδιά με σύνδρομο Down.

Οι προγεννητικές εξετάσεις είναι προαιρετικές στην Ισλανδία, αλλά η κυβέρνηση υποχρεώνει τους γιατρούς να ενημερώνουν τις γυναίκες για αυτή την επιλογή.

Περίπου το 85% των γυναικών που κυοφορεί, υποβάλλεται στην εξέταση και σχεδόν το 100% αυτών των γυναικών επιλέγει να μη φέρει στον κόσμο παιδί με σύνδρομο Down - μόλις ένα με δύο παιδιά με σύνδρομο Down γεννιούνται στην Ισλανδία κάθε χρόνο.

Γενικά, με την αύξηση των προγεννητικών εξετάσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται με το σύνδρομο μειώθηκε σημαντικά, αλλά λίγες χώρες έχουν έρθει τόσο κοντά στην εξάλειψη των γεννήσεων με σύνδρομο Down, όπως η Ισλανδία.

"Μωρά με σύνδρομο Down εξακολουθούν να γεννιούνται στην Ισλανδία", δήλωσε ο Hulda Hjartardottir, επικεφαλής της μονάδας διάγνωσης προγεννητικών εξετάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Landspitali.

"Κάποια από αυτά φάνηκε ότι είχαν χαμηλό κίνδυνο στις προγεννητικές εξετάσεις, επομένως δεν το βρήκαμε στο screening μας".