Η μελέτη του King's College του Λονδίνου έδειξε ότι το 14% των αγοριών και το 19% των κοριτσιών δεν καταναλώνουν ποτέ πρωινό, ενώ περίπου το 50% όλων των νέων παιδιών, ανεξαρτήτως φύλου, παραλείπει το σημαντικό γεύμα τουλάχιστον μία φορά κάθε λίγες ημέρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ανεπάρκειες σε σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο.

Ένα στα τρία άτομα που παρέλειπαν το συγκεκριμένο γεύμα, δεν έπαιρναν ούτε καν τη χαμηλότερη συνιστώμενη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, ενώ ένας στους πέντε είχε ανεπάρκεια σε ασβέστιο και σε ιώδιο. Αντίθετα, λιγότερο από 5% των νέων που έτρωγε καθημερινά πρωινό είχε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα για την ανάπτυξή του και για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού του.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στο «British Journal of Nutrition», στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.600 νέοι, οι οποίοι κλήθηκαν να κρατήσουν ένα ημερολόγιο διατροφής για 4 ημέρες και έπειτα οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τα επίπεδα διατροφής τους. Ως πρωινό θεωρήθηκε η κατανάλωση πάνω από 100 θερμίδων μεταξύ 6 και 9 το πρωί.

Η Dr Gerda Pot, βασική συγγραφέας της μελέτης, λέκτορας διατροφολογίας στο King’s College δήλωσε σχετικά: "Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι το πρωινό είναι το "κλειδί" για τους γονείς, ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους κάνουν τη διατροφή που χρειάζονται.

Περαιτέρω μελέτες, που διερευνούν συγκεκριμένα τρόφιμα και την διατροφική τους ποιότητα, θα βοηθούσαν να εντοπίσουμε εάν οι διαφορές οφείλονται στους διαφορετικούς τύπους πρωινού, που καταναλώνονται από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, αλλά θα μας έδιναν και περισσότερες πληροφορίες για τον αντίκτυπο του πρωινού στην συνολική ποιότητα της καθημερινής διατροφής".

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι μόνο το 6,5% των παιδιών 4 - 10 ετών έχανε το πρωινό κάθε μέρα, σε σύγκριση με σχεδόν το 27% των μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών 11-18 ετών.