Όπως είναι γνωστό από τη βιολογία, το φύλο καθορίζεται από τα χρωμοσώματα Χ και Υ. Συνήθως τα κορίτσια έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και τα αγόρια ένα Χ κι ένα Υ. Όμως περίπου ένα στα 500 αγόρια γεννιέται με ένα έξτρα χρωμόσωμα Χ και ένα στα 1.000 με ένα έξτρα χρωμόσωμα Υ, κάτι που διαταράσσει τη δημιουργία φυσιολογικών σπερματοζωαρίων και προκαλεί στειρότητα.

Βρετανοί και Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική βλαστοκυττάρων για την παραγωγή σπέρματος από μικρά κομμάτια συνδετικού ιστού, που πήραν από τα αυτιά στείρων αρσενικών ποντικών.

Σύμφωνα, βέβαια, με όσα δημοσίευσε το περιοδικό Science, η νέα τεχνική είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και όχι ακόμη απόλυτα ασφαλής για ευρεία χρήση στους ανθρώπους. Κάποια από τα ποντίκια, στα οποία έγινε έγχυση με τα ανώριμα κύτταρα σπέρματος, που έφτιαξαν οι ερευνητές στο εργαστήριο, ανέπτυξαν όγκους. Επί του παρόντος δεν υπάρχει τρόπος για την παραγωγή ώριμου σπέρματος έξω από το σώμα.

Ωστόσο, αν όλα πάνε καλά, και οι επιστήμονες είναι σε θέση στο μέλλον να αφαιρούν από τους άνδρες με πρόβλημα υπογονιμότητας το εξτρά χρωμόσωμα, θα μπορούν να θεραπεύονται όσοι έχουν το «σύνδρομο Klinefelter» (διπλό χρωμόσωμα ΧΧ) και το «σύνδρομο Διπλού Υ» και θα μπορούν να αποκτήσουν παιδιά με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr James Turner από το Francis Crick Institute δήλωσε: "Στα πειράματα που κάνουμε σε ποντίκια, πρέπει να κάνουμε ενέσεις κυττάρων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σπερματοζωάρια πίσω στους όρχεις, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους. Αλλά διαπιστώσαμε ότι αυτό προκάλεσε όγκους σε μερικά από τα πειραματόζωα.

Έτσι, η μείωση του κινδύνου σχηματισμού όγκων ή η ανακάλυψη ενός τρόπου παραγωγής ώριμου σπέρματος σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα θα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο, προτού μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την τεχνική μας στον άνθρωπο".